21.12.2015 08:31

Ajax met schamel rapportcijfer winterstop in

Met een daverende knal schoot Riechedly Bazoer zijn club Ajax als koploper de winterstop in. "Ik dacht niet echt na, maar ik voelde wel dat hij er in zou gaan", zei de middenvelder na zijn winnende treffer tegen De Graafschap (2-1). "Op de trainingen lukt dit wel vaker. Nu moet ik dit tijdens wedstrijden laten zien."

Als trainer Frank de Boer een cijfer op het tussenrapport van Ajax moet zetten, dan kiest hij voor een schamele 5,5. Bazoer scoort individueel beduidend hoger. Hij veroverde dit kalenderjaar niet alleen een basisplaats bij zijn club maar debuteerde ook in Oranje, net als Kenny Tete en Jairo Riedewald.

Ajax leunt in de eerste helft van de competitie opnieuw op de talenten uit de eigen opleiding. Want Donny van de Beek en Vaclav Cerny klopten ook al nadrukkelijk op de deur van de grootste kleedkamer in de ArenA. Van de aankopen presenteerde de Duitse dribbelaar Amin Younes zich als een aanwinst en heeft Nemanja Gudelj wellicht ook toekomst, al is hij bij zijn nieuwe club nog niet zo dominant als bij AZ. John Heitinga en Yaya Sanogo horen vaak niet eens bij de selectie.

Spits

Ajax liet het de afgelopen maanden afweten in topwedstrijden en werd zo uitgeschakeld in de Champions League, Europa League en KNVB-beker. Het elftal van trainer De Boer had het ook lastig tegen fysiek sterke tegenstanders met veel verdedigende bedoelingen. Zeker als zoals tegen De Graafschap vleugelspitsen Viktor Fischer en Anwar El Ghazi hun man niet voorbij komen en scherpschutter Arek Milik dus geen munitie krijgt. Datzelfde Ajax wist traditioneel lastige uitduels met AZ, Vitesse en PEC Zwolle wel weer eenvoudig winnen.

"Het kan allemaal nog veel beter", zegt de trainer van de club met de meeste punten en het beste doelsaldo in de Eredivisie. "Het zijn vaak maar kleine dingen, zeker als het even niet loopt. Iets eerder iemand inspelen, de tweede bal winnen, zorgvuldiger combineren of soms iets opportunistischer aanvallen. Ik ga eerst met de hele familie op vakantie maar heb nu al weer zin in de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. We weten waar we aan willen werken."

Als het aan De Boer ligt, dan komt er in de winterstop nog een spits bij. Want hij heeft nu geen echte vervanger voor Arek Milik. "Maar dat is lastig zoeken. Talenten van 21 jaar die je misschien beter kunnen maken kosten als snel 9 miljoen euro. En iemand als Klaas-Jan Huntelaar wil nog niet. Maar we blijven zoeken", zegt de oefenmeester die voor de vijfde keer in 5,5 jaar met Ajax kampioen hoopt te worden.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner