06.01.2016 09:39

'Klopp-effect': Vooralsnog veel blessures

Hoofdtrainer Jürgen Klopp steekt zijn duim omhoog tijdens de eerste ontmoeting tussen Stoke City en Liverpool in de League Cup. (05-01-2016)
Hoofdtrainer Jürgen Klopp steekt zijn duim omhoog tijdens de eerste ontmoeting tussen Stoke City en Liverpool in de League Cup. (05-01-2016)

Jürgen Klopp volgde in oktober van 2015 Brendan Rodgers op bij Liverpool FC. The Reds kwakkelden en ook de Duitse coach krijgt zijn ploeg nog niet aan de praat. Dat heeft mede te maken met een flinke blessuregolf.

Het gewenste 'Klopp-effect' blijft voorlopig uit. Liverpool sprokkelt zijn punten, maar staat nog steeds op een teleurstellende achtste plek in de Premier League. Het speelt wel voor de halve finale van de League Cup. In het heenduel won Liverpool met 0-1 van Stoke City, waardoor het een goede uitgangspositie heeft. Het raakte tijdens het duel wel Dejan Lovren én Phillipe Coutinho kwijt. Daarmee zitten er maar liefst elf spelers in de lappenmand. Het tijdperk Klopp staat dan tot op heden gelijk aan de vele blessures.

Bij zijn aanstelling gaf de oefenmeester al direct aan dat hij de duimschroeven zou aandraaien. Liverpool moest harder trainen en harder werken. In zijn eerste week plande hij zelfs drie trainingen op één dag in. "Ik wil een verandering in mentaliteit zien. We moeten van de eerste tot de laatste seconde alles geven en kunnen geven", zei hij toen. "Niet omdat het eerder slecht was, maar omdat het de makkelijkst door te voeren verandering is."

En dat terwijl de voormalig trainer van Borussia Dortmund later klaagde over het feit dat er in Engeland geen winterstop is. In de week van 26 december tot en met 2 januari werd er maar liefst drie duels afgewerkt. "Jullie spelen te veel wedstrijden. Dat is zeker", zei hij eind december tegen BBC. "Jullie hebben geen pauze en te veel toernooien. Ik denk dat iedereen wel weet dat dit niet de manier is waarmee je succesvol bent." Daarmee doelde Klopp op het Engelse nationale elftal dat op grote eindtoernooien de laatste jaren geen furore weet te maken.

De zware trainingsmethode van Klopp in combinatie met het zware programma lijkt in ieder geval zijn tol te eisen bij zijn spelers. Met elf blessures staat volgende week het duel met koploper Arsenal FC op het programma. De Londense ploeg wordt ook geteisterd door blessures. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen haalde onlangs keihard uit naar Arsène Wenger. Hij ziet het als een terugkerend probleem en noemde Wenger ouderwets. "Hoevaak moet dit patroon zich herhalen voordat media en fans 'genoeg is genoeg' zeggen?", stelde hij zich hardop af. "Voetbalcoaches zijn verantwoordelijk voor de incorrecte planning van trainingen, het opbouwen van vermoeidheid en de blessures die daarvan het gevolg zijn."

Verheijen voorspelde overigens al dat er een blessurecrisis zou aankomen. Voor de kerst stuurde hij onderstaande tweet:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner