25.01.2016 21:53

Jong Ajax houdt NAC van de tweede plaats

Ajax-aanvaller Vaclav Černý juicht nadat hij Jong Ajax op een 1-0 voorsprong heeft gebracht tegen NAC Breda. (25-01-2016)
Ajax-aanvaller Vaclav Černý juicht nadat hij Jong Ajax op een 1-0 voorsprong heeft gebracht tegen NAC Breda. (25-01-2016)

Jong Ajax heeft maandagavond een knappe overwinning geboekt tegen Eredivisiedegradant NAC Breda. De Godenzonen wonnen mede dankzij een uitblinkende Frenkie de Jong met 2-1. Hierdoor heeft tegenstander NAC niet weten te profiteren van de misstappen van concurrenten Sparta Rotterdam en VVV-Venlo.

Een flink gewijzigd Jong Ajax hoopte maandagavond voor de vierde keer op rij te winnen. Tegenstander NAC Breda beschikte echter over dezelfde resultaten in de laatste drie wedstrijden. Zonder spelers van het eerste elftal begonnen de talenten uit Amsterdam gedurfd tegen het favoriete NAC. Tot kansen kwam het team van coach Andries Ulderink echter niet.

In het tweede kwart van de wedstrijd kroop NAC wat meer uit de figuurlijke schulp. Mats Seuntjens liet zich gelden met een vrije trap van grote afstand in het zijnet en een schot van buiten de zestien. De laatstgenoemde mogelijkheid werd echter net onder de lat weggetikt door Jong Ajax-doelman André Onana. Het eerste bedrijf werd in een aardig hoog tempo afgespeeld, maar kende weinig bijzondere momenten.

Jong Ajax begon furieus na de theepauze. Een prachtige combinatie door de as tussen Frenkie de Jong en Vaclav Černý werd benut door laatstgenoemde. De linksbuiten van Jong Ajax verschalkte Jelle ten Rouwelaar in de korte hoek: 1-0. Enkele minuten later werd het zelfs 2-0 voor de Amsterdammers. Nu combineerden De Jong en Abdelhak Nouri naar hartenlust. De Jong omspeelde vervolgens doelman Ten Rouwelaar en rondde koeltjes af: 2-0.

Dit was het sein voor NAC-coach Marinus Dijkhuizen om een dubbele wissel toe te passen. Spits Sjoerd Ars verving verdediger Michael Dingsdag en Divine Naah kwam in het veld voor Joey Suk. Uroš Matić kreeg twee goede mogelijkheden, maar vond beide keren Ajax-doelman Onana op zijn weg. Kevin Brands bracht daarna NAC op 2-1 via de strafschopstip. Onana bracht in de slotfase nog enkele keren fantastisch redding. Door de vierde overwinning op rij doet Jong Ajax goede zaken om de periodewinst. NAC vergeet te profiteren van misstappen bij Sparta en VVV.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner