31.01.2016 14:23

Invaller Ngombo weer goud waard voor Roda

Roda JC-speler Maecky Ngombo viert na afloop van de wedstrijd tegen Ajax zijn gelijkmaker in de blessuretijd. (31-01-2016)

Ajax is er niet in geslaagd om de koppositie in de Eredivisie te heroveren. Lang leek het 1-2 te worden, maar Roda JC-invaller Maecky Ngombo kopte in de blessuretijd de gelijkmaker tegen de touwen: 2-2.

Roda JC Kerkrade en Ajax deden in de beginfase weinig voor elkaar onder. Na een kwartier spelen namen de Amsterdammers echter het heft in handen, maar het ontbrak in Kerkrade aan grote kansen. Na 27 speelminuten kwam Ajax plotseling op voorsprong. Arkadiusz Milik kopte een hoekschop van Nemanja Gudelj tegen de touwen: 0-1.

Twee minuten later was het weer raak voor de Amsterdammers. Anwar El Ghazi profiteerde optimaal van een fout van Kristoffer Peterson en verschalkte met een bekeken schot Roda JC-doelman Benjamin van Leer: 0-2. Na de twee tegentreffers begon Roda JC zich terug te knokken in de wedstrijd en dat resulteerde tien minuten voor de rust in een treffer van Rydell Poepon. De spits van Roda JC anticipeerde goed op een voorzet van Peterson en was zijn directe tegenstander, Jaïro Riedewald, de baas: 1-2.

Na rust had Ajax de wedstrijd onder controle, maar werden er wederom weinig kansen gecreëerd. Roda JC kreeg lange tijd niet de gelegenheid van Ajax om te voetballen, maar in de slotfase werden de Limburgers steeds dreigender. Poepon kreeg in de slotfase een levensgrote kans, maar faalde bij de tweede paal. Ajax leek te ontsnappen, maar in de blessuretijd was invaller Ngombo weer goud waard voor Roda JC. Midweeks scoorde hij de winnende tegen FC Utrecht en tegen Ajax kopte hij in de blessuretijd de 2-2 tegen de touwen.

Roda JC komt na het gelijkspel tegen Ajax op 23 punten te staan. Ajax heeft nu 49 punten. Roda JC speelt woensdagavond in de beker tegen Feyenoord, terwijl de Limburgers aankomend weekend op bezoek gaan bij ADO Den Haag. Ajax speelt volgend weekend de kraker tegen Feyenoord en is voor het eerst sinds speelronde één geen koploper meer in de Eredivisie.

Door: Jurre Hermans