14.02.2016 14:26

Ajax maakt geen fout in Groningen: 1-2

Ajax-aanvaller Lasse Schöne zet Ajax vanaf de penaltystip op een 0-2 voorsprong tegen FC Groningen. De Deen viert het feestje met de meegereisde supporters. (14-02-2016)

Het is Ajax gelukt om de lastige uitwedstrijd in Groningen winnend af te sluiten. Op de vroege zondagmiddag waren Anwar El Ghazi en Lasse Schöne na rust trefzeker. In de eerste helft had Groningen het betere van het spel, maar na de pauze nam Ajax het heft in handen. De Amsterdammers speelden twintig minuten met een man minder na de rode kaart van Mike van der Hoorn. In blessuretijd deed Danny Hoesen nog wat terug, maar die treffer kwam te laat.

In de eerste helft lag het tempo hoog. FC Groningen zocht veelvuldig de aanval en de Amsterdammers trokken zich terug op eigen helft. Trainer Frank de Boer eiste vooraf dezelfde strijd als een week eerder tegen Feyenoord, maar de oefenmeester, die door griepverschijnselen niet op de bank zat, kwam bedrogen uit. Zijn ploeg begon slap en zette weinig tot geen druk naar voren. Toch was het de ploeg uit de hoofdstad met de grootste kans van de wedstrijd. Lasse Schöne zette zijn actie goed door en per toeval kwam de bal voor de voeten van Davy Klaassen. De middenvelder zag hoe zijn schot op de doellijn gered kon worden door Hans Hateboer. De Noorderlingen probeerden een doelpunt te forceren, maar de organisatie achterin stond goed bij de Amsterdamse formatie. Op wat dreigende schoten van Oussama Idrissi en Jesper Drost na, kwam de ploeg van Erwin van de Looi niet gevaarlijk voor het doel. De Groningers hadden moeite om het veldoverwicht en uitstekende spel om te zetten in honderd procent kansen. Zo stond het halverwege de 0-0 nog steeds op het scorebord.

Hennie Spijkerman had zijn mannen op hun donder gegeven in de rust, want Ajax kwam fel de kleedkamer uit. Dat resulteerde een kwartier na rust in de voorsprong. Nemanja Gudelj kopte de bal simpel terug en omdat niemand van FC Groningen adequaat ingreep, kon Anwar El Ghazi simpel van dichtbij binnen tikken. Groningen was na rust geen schim van de ploeg uit de eerste helft. Twintig minuten voor tijd kreeg Ajax een penalty mee, nadat Younes binnen de zestien onderuit werd gehaald door Hans Hateboer. Schöne bleef rustig en verdubbelde de Amsterdamse voorsprong. De wedstrijd leek gespeeld, maar één minuut later kreeg Mike van der Hoorn zijn tweede gele kaart. Opeens was er weer Groningse hoop. Erwin van de Looi speelde de laatste twintig minuten alles of niets en bracht een extra aanvaller in Danny Hoesen. Toch lukten het de Groningers niet om de Amsterdamse muur te beslechten. In blessuretijd deed Hoesen toch wat terug door een vrije trap heerlijk binnen te werken, maar daar bleef het bij. De club uit de hoofdstad hield zo drie punten over aan de lastige uitwedstrijd in Groningen.

Volgende zaterdag treft FC Groningen, de ploeg in vorm, AZ in Alkmaar. Voor de Amsterdammers staat een thuiswedstrijd op het programma. Op zondag neemt Ajax het dan op tegen Excelsior.