09.03.2016 09:14

Ajax hanteert verboden truc omtrent verkoop

Nouri is veelvuldig aan de bal bij Jong Ajax, Tutuarima probeert de jongeling van de bal te zetten. (14-09-2015)
Nouri is veelvuldig aan de bal bij Jong Ajax, Tutuarima probeert de jongeling van de bal te zetten. (14-09-2015)

Ajax stimuleerde de zaakwaarnemer Matthew Kay vier van hun jeugdspelers te verkopen, voordat het contract afliep. Als het de Brit zou lukken, zou hij een percentage van de transfersom ontvangen. Met deze constructie hoopte Ajax te voorkomen dat hun jeugdspelers gratis de deur uitliepen.

Om dit te voorkomen stopten clubs clausules in het contract van een jeugdspeler met het doel om ze te verkopen voordat het contract afliep. De wereldvoetbalbond FIFA schrapte deze regel sinds mei 2015. De Volkskrant heeft nu contracten in handen gekregen van Football Leaks, met daarin contracten met de inmiddels verboden regel.

Het gaat om de contracten van Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse. Dit viertal kwam via het Nederlandse bedrijf Muy Manero bij Doyen terecht. Een woorvoerder van FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers, gaf een reactie. "Je zet partijen hiermee eigenlijk aan contracten voortijdig te beëindigen. Dat druist in tegen het principe van stabiliteit van contracten."

Doyen-directeur Simon Oliveira ging niet verder in op de contracten van de jeugdspelers uit Amsterdam, vanwege de vertrouwelijkheid. Zijn organisatie is naar eigen zeggen "een gerespecteerd bedrijf dat werkt volgens een transparant model". Volgens Oliveira zijn jeugdspelers bij zijn organisatie in het voordeel doordat ze veel werken met de beste sporters en de grootste talenten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner