12.03.2016 10:46

Ajax-onderzoek naar lege stoeltjes: "Geen tijd"

Joël Veltman (r.) gaat het duel aan met AZ-speler Vincent Janssen (l.). Het gehele duel is Ajax de baas over de spits, op één moment na. Toch winnen de Amsterdammers met 4-1. (28-2-2016)
Joël Veltman (r.) gaat het duel aan met AZ-speler Vincent Janssen (l.). Het gehele duel is Ajax de baas over de spits, op één moment na. Toch winnen de Amsterdammers met 4-1. (28-2-2016)

Met prima voetbal versloeg Ajax op 28 februari AZ in een uitverkocht stadion. Veel reden tot feest, maar er werd geklaagd over de bezetting in de Amsterdam ArenA. Ondanks de uitverkochte status van de wedstrijd, bleven veel stoeltjes leeg. Reden voor Ajax om eens navraag te doen bij de ontbrekende fans.

Ajax heeft als club zijnde de meeste seizoenkaarthouders. Dit zijn fans die elke thuiswedstrijd kunnen bezoeken. Het komt echter vaak voor dat deze supporters thuis blijven voor een duel, waardoor de Amsterdam ArenA vaak erg leeg oogt. Dit terwijl de officiële cijfers spreken van een (nagenoeg) vol stadion. Nadat precies dit gebeurde bij de wedstrijd Ajax - AZ, besloot de club uit de hoofdstad op de persoonlijke tour te gaan en thuisgebleven supporters aan te spreken.

Via een enquête hoopte Ajax inzicht te krijgen in de beweegredenen van seizoenkaarthouders. Het grootste percentage van de zogenaamde thuisblijvers had geen tijd om naar het stadion te komen (15,7 procent), terwijl ook een bijna even groot deel ziek was (15,6 procent). Ook het late tijdstip van 16.45 (14,1 procent) en vakantie (9,7 procent) werd veel als reden opgegeven.

Slechts 4,7 procent gaf de kwaliteit/aantrekkelijkheid van het spel als reden op en 2,7% is niet tevreden over zijn of haar plek in het stadion. Ajax trekt na de enquête een conclusie. "Het percentage seizoenkaarthouders dat dit jaar niet komt opdagen, wijkt niet of nauwelijks van vorig seizoen af. Er is dus geen sprake van een stijgende of dalende lijn."

De Amsterdammers ondernemen momenteel actie om soortgelijke situaties te voorkomen. De zogenaamde Ajax kaartenmarkt, waar mensen met een kaartje voor de wedstrijd hun tickets alsnog kunnen verkopen aan andere fans, bestaat al, maar wordt dus lang niet altijd gebruikt. Ajax wil het systeem nu eenvoudiger maken, waarbij het ook mogelijk is om de kaarten terug te verkopen aan Ajax zelf. "We zijn nu bezig met één systeem dat dit eenvoudig en legaal mogelijk maakt."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner