01.05.2016 16:21

Ajax haalt in tweede helft uit tegen FC Twente

Václav Černý doet een high-five met een fan van Ajax nadat hij de Amsterdammers op 1-0 voorsprong heeft gezet tegen FC Twente. (01-05-2016)

Ajax heeft zondagmiddag met 4-0 gewonnen van FC Twente. Het heeft daarmee een prima uitgangspositie om volgende week in Doetinchem de titel te pakken.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en zette FC Twente meteen onder druk. Het leverde al snel een vrije trap op, op de rand van het strafschopgebied. Na een dribbel werd Amin Younes neergehaald en kon Arek Milik achter de bal gaan staan. Hij schoot de bal snoeihard door de muur heen, maar Nick Marsman wist de bal weg te boksen. Het spel van Ajax was erg dynamisch in de openingsfase, Václav Černý en Younes wisselden meerdere malen van kant. Dat leverde diverse gevaarlijke situaties op, want Černý wist zowel Hidde ter Avest als Bruno Uvini eenvoudig uit te spelen.

Aan de andere kant liet vooral Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi zich zien. De spits gaf in diverse interviews al aan dat hij zich in de ArenA niet in zou gaan houden en dat maakte hij waar. Tweemaal was hij dicht bij een treffer, maar ging de bal net naast. Vlak voor rust was het dan toch Ajax dat op voorsprong kwam. Černý bekroonde zijn eerste basisplaats met een goal. Na een onderschepping van Joël Veltman kon de jonge Tsjech er vandoor, hij slalomde iedereen voorbij en rondde het vervolgens zelf met rechts af.

Al vroeg in de tweede helft was Ajax dichtbij de 2-0, toen de mee opgekomen Veltman plotseling snoeihard uithaalde. Het scheelde maar weinig, zijn schot miste de kruising op een haar na. Daarna nam FC Twente het initiatief en maakten de Tukkers het Ajax knap lastig. Cillessen moest meerdere malen ingrijpen op pogingen van Ziyech. Maar ook Ajax wist nog meerdere malen gevaarlijk te worden. Zo veerde het publiek al op omdat het dacht dat Nick Viergever scoorde, nadat hij de bal prima meenam. Zijn poging eindigde echter op de paal. Even later werd FC Twente opnieuw geholpen door het aluminium, toen Marsman in de fout ging en een schot van Younes op de paal zag eindigen.

De spanning was om te snijden in Amsterdam, maar tien minuten voor tijd ontketende Ajax zichzelf. Younes legde de bal op het hoofd van Mike van der Hoorn, die scoorde. Een paar minuten later was de Duitse buitenspeler ook de aangever bij de 3-0, die werd gemaakt door de ingevallen Viktor Fischer. Even later was Younes opnieuw belangrijk en maakte hij zelf de 4-0, wat tevens de eindstand werd.

Volgende week staat de laatste competitiewedstrijd op het programma, waarin Ajax op bezoek gaat in Doetinchem. Het zal daar een voorsprong van zes doelpunten op PSV verdedigen.

Door: Jessica Westdijk