14.05.2016 10:50

Terugkeer dankbare Moniz: "Filosofie is passie"

Enkele dagen geleden werd bekend dat Ricardo Moniz de komende twee seizoenen de trainer zal zijn van FC Eindhoven. Voor de geboren Rotterdammer, die al enkele grote buitenlandse clubs achter zijn naam heeft staan, wordt het pas zijn eerste klus als hoofdtrainer in het Nederlandse profvoetbal en dat terwijl onder meer Johan Cruijff hem graag in Nederland aan het werk had gezien. Voetbal.com sprak met Moniz over zijn terugkeer, zijn voetbalvisie en de nieuwe trainer van Ajax.

FC Eindhoven is de ploeg waar Ricardo Moniz (51) begin jaren tachtig als zeventienjarige speler mocht debuteren in het profvoetbal en dat is de oefenmeester niet vergeten. "Ik heb er mijn eerste stappen gezet als twaalfjarig jochie en een onvergetelijke jeugd gehad. Toen de huidige trainer aangaf te vertrekken, heeft technisch directeur Harm van Veldhoven contact met me gezocht en hij en het bestuur gaven me een goed gevoel. Het is een geweldige eer." Hij is de club vrijwel altijd blijven volgen en zag dus ook dat Eindhoven de afgelopen jaren in de Jupiler League uitgroeide van anonieme middenmotor tot stabiele subtopper. "Het is heel knap wat ze hier hebben neergezet," spreekt hij vol bewondering. "Met een constructieve filosofie is er een stabiele basis gecreëerd."

Filosofie
Moniz werkte voorheen onder meer als jeugd-, techniek-, assistent- en hoofdtrainer voor verschillende gerenommeerde clubs als Feyenoord, PSV, Tottenham Hotspur, HSV en Red Bull Salzburg (waar hij de dubbel pakte), maar als hoofdtrainer was hij nooit actief in de Eredivisie. Hoe kan dat eigenlijk? "Dingen ontstaan", legt hij uit. "Op een gegeven moment ga je weg bij de Spurs en kom je bij HSV terecht. Daar ontmoet je weer iemand die gecharmeerd van je is en ga je naar Red Bull. Het is een kwestie van momenten." Bij elke club werkte Moniz volgens zijn eigen filosofie en zijn eigen visie. "Je moet eenheid in de club creëren: voor iets gaan staan en de rode draad bewaken. Het gaat om de methodieken, die moet je projecteren op je spelers. Ze moeten elke dag beter worden, want stilstand is achteruitgang. Bij Tottenham hebben we bijvoorbeeld dankbaar werk geleverd. Ik denk dat niemand tien jaar geleden had gedacht dat Harry Kane zo goed zou worden. De productielijn moet kloppen. Filosofie is passie."

Ajax
Een halfjaar geleden was hij opeens onderwerp van gesprek, toen wijlen Johan Cruijff in zijn column klaagde over de balbehandeling van Nederlandse voetballers en ervoor pleitte Moniz terug te halen naar Nederland. "Dat was wel een grote eer. Hij is, samen met Wiel Coerver, mijn idool en een inspiratie, dus dat was geweldig om te lezen. Er is ook wel interesse geweest van Ajax, maar dat liep toch even anders en dat heeft te maken met kleine factoren. Er kwamen meer dingen op mijn pad, maar als zo'n club zich meldt, heb je daar wel respect voor." Over Ajax gesproken: Wie moet Frank de Boer eigenlijk gaan opvolgen volgend seizoen? "Poeh, daarvoor ben ik eigenlijk té lang weggeweest uit Nederland, maar De Boer heeft goed gepresteerd en daar gaat het om. De spoeling voor Ajax is echter niet groot en ze zoeken natuurlijk naar een bepaald type. Het wordt een interessante keuze."

Nederland
Volgens hem gaat het dus om presteren, maar is dat wel zo? De Boer kreeg, ondanks de vier landstitels, vaak de kritiek dat hij Ajax saai liet voetballen. "Dat is in Nederland wel uniek," vertelt Moniz. "We willen winnen in stijl. Aan de ene kant is dat goed: we hanteren veel evaluatiemomenten om resultaat te boeken en daarin zijn we in Nederland groot. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig waren we enkele keren Europa Cup-finalist door een combinatie van Hollandse school en uitzonderlijke individuele kwaliteit. Dat is hoe men Nederland herinnert. We denken veel na en zijn daarom innovatief. Daarnaast, positief blijven: daar kom je ook ver mee. We zijn hier constructief kritisch en trots." 

Dankbaarheid
Moniz zou nog uren kunnen doorgaan over het Nederlandse voetbal of dat in het algemeen. Wanneer hij aan het woord is, spreekt duidelijk een echte liefhebber. Maar welke bagage, opgedaan in zijn carrière, neemt hij nou eigenlijk mee naar Eindhoven? "Dat is niet te vangen in één woord, maar ik denk dat ik heel flexibel ben. Bij de ene club kreeg ik alles en bij de andere club moest ik zelf de lijnen trekken. Maar dat vind ik juist mooi, daardoor ga je terug naar de basis. Ik kom van de straat hè, waar je nog gewoon twee jacks gebruikte als doel. Ik denk dat ik dát vooral heb meegenomen uit mijn carrière tot nu toe: dankbaarheid," besluit hij. "Passie en dankbaarheid."

Door: Tom Wassink

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner