08.06.2016 11:00

Groep F uitgelicht: Kansen voor ieder land

Met een rake kopbal tekent Cristiano Ronaldo voor de 2-0 bij de oefeninterland Portugal - België. (29-03-2016)
Met een rake kopbal tekent Cristiano Ronaldo voor de 2-0 bij de oefeninterland Portugal - België. (29-03-2016)

Voor het eerst in de geschiedenis doen er deze zomer 24 landen mee aan het EK. Verdeeld over zes groepen zullen deze landen de strijd met elkaar aangaan in Frankrijk. Voetbal.com licht alle groepen uit, met als laatste Groep F.

Groep F is de enige groep zonder een grote favoriet om deze zomer het EK te winnen. Portugal is het sterkste land van Groep F, maar wordt slechts als outsider beschouwd voor het winnen van de EK-titel. Er liggen dus kansen voor de andere landen. Zeker als je bedenkt dat Oostenrijk, IJsland en Hongarije elkaar waarschijnlijk niet veel zullen ontlopen.

Sober Portugal

Wat mogen we deze zomer van Portugal verwachten? Weinig spectaculaire wedstrijden, als we de uitslagen van de afgelopen twee jaar bekijken. De Portugezen plaatsten zich vrij eenvoudig voor het EK in Frankrijk, maar scoorden in de tien kwalificatiewedstrijden slechts elf keer. Een veelzeggende statistiek: Er werd in de laatste veertien interlands van Portugal slechts één keer meer dan drie doelpunten gescoord.

Portugal maakt dus weinig goals, maar dat ligt niet aan Cristiano Ronaldo. De sterspeler van de Portugezen was met vijf goals in de kwalificatiereeks voor een groot deel verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie van Portugal. Dat zal op het EK in Frankrijk waarschijnlijk niet anders zijn, al mogen we ook het nodige van collega-aanvaller Nani verwachten. De Zuid-Europeanen oefenen in aanloop naar het eindtoernooi woensdagavond nog tegen Estland.

'Verrassing' Oostenrijk

Een solide verdediging, een technisch middenveld en een scorende aanval: Oostenrijk heeft de kwaliteiten om deze zomer voor een verrassing te zorgen in Frankrijk. Alhoewel, een verrassing? Oostenrijk heeft in de kwalificatiereeks al laten zien dat het een uitstekend team heeft. De Oostenrijkers pakten in een groep met onder meer Rusland en Zweden 28 van de mogelijke 30 punten.

Oostenrijk is dus een land om rekening mee te houden, maar het is pas de eerste keer dat de Oostenrijkers zich op eigen kracht hebben geplaatst voor het eindtoernooi. Acht jaar geleden was Oostenrijk samen met Zwitserland het gastland en werd het land in de groepsfase al uitgeschakeld. Met spelers als David Alaba, Zlatko Junuzović, Christian Fuchs en Marko Arnautović zijn de vooruitzichten voor Oostenrijk nu beter.

Vijfde debutant

IJsland is voor de meeste voetballiefhebbers een vrij onbekend voetballand, maar inmiddels niet voor het Nederlandse volk. De IJslanders verrasten Oranje in de kwalificatiereeks en debuteren op het eindtoernooi. En waarom zou IJsland het niet ver kunnen schoppen? Als de gouden generatie van het land met slechts iets meer dan 300.000 inwoners net als in de kwalificatiewedstrijden zeer compact speelt, is de groepsfase misschien niet het eindstation.

Hongarije is ein-de-lijk weer actief op het EK. De laatste keer was liefst 44 jaar geleden. In de play-offs rekenden de Hongaren af met Noorwegen, onder meer door knap keeperswerk van de veertigjarige Gábor Király. Smaakmaker bij de Hongaren is een oude bekende: Balázs Dzsudzsák. De oud-PSV'er - tegenwoordig in dienst van Bursaspor - zal in Frankrijk zijn team op sleeptouw moeten nemen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner