11.06.2016 16:50

Zwitserland wint foutenfestijn van Albanië

Zwitserland heeft zaterdag de eerste drie punten van het EK in Frankrijk binnengesleept ten koste van Albanië. In een duel dat net zo goed in 4-4 kon eindigen, werd Fabian Schär de matchwinner met een goal in de vijfde minuut: 0-1. Albanië speelde een groot deel van de wedstrijd met tien man.

De nachtmerrie van de Albanese doelman Etrit Berisha werd na vijf minuten al werkelijkheid. De goalie kwam uit zijn doel, maar zag Schär volledig over het hoofd. De verdediger van Zwitserland profiteerde en kopte de vroege voorsprong tegen de touwen. Debutant Albanië ging wat vrijer voetballen na de tegentreffer, kreeg via Haris Seferović nog een gevaarlijke kans tegen, maar had zelf ook goede momenten. Armando Sadiku kwam na een geweldige pass van Elseid Hysaj vrij voor Yann Sommer, maar die pareerde knap met zijn been. Tien minuten voor rust werd het gretige Albanië teruggeworpen. Aanvoerder Lorik Cana pakte zijn tweede gele kaart na een handsbal en moest vertrekken. Blerim Džemaili schoot de vrije trap die volgde nog snoeihard op de paal.

De tweede helft stond vooral in het teken van falende spitsen. Seferović kreeg een aantal prima kansen, maar het lukte de spits maar niet om zijn debuut op het EK op te luisteren met een goal. Aan de andere kant werd Armando Sadiku regelmatig gevonden, maar de Albaniër wist Yann Sommer niet te  verschalken. Omdat er maar niet gescoord werd in het tweede bedrijf, bleef het spannend voor de supporters van Zwitserland en Albanië. De neutrale fan werd echter minder getrakteerd op mooi voetbal, alhoewel de invalbeurt van het supertalent Breel-Donald Embolo een lust voor het oog was. De negentienjarige spits, die naar de flank werd geschoven tegen Albanië, liet zich zien met mooie acties, schoten en passes.

Vlak voor tijd leek het alsnog mis te gaan voor Zwitserland, toen invaller Shkelzen Gashi zomaar de bal aan zijn voet kreeg achter de verdediging van de Zwitsers. Verbaasd ging Gashi af op Sommer, waarna hij de bal links van de keeper plaatste. De goalie van Borussia Mönchengladbach pareerde echter zeer knap en sleepte zo de overwinning voor zijn land binnen. Door de driepunter heeft Zwitserland nu samen met Frankrijk de beste papieren om door te gaan naar de knock-outfase. De Zwitsers spelen de volgende interland op het EK tegen Roemenië en kunnen met een beetje geluk bij winst al geplaatst zijn voor de volgende ronde. Albanië heeft een wereldprestatie tegen Frankrijk nodig om uitzicht te houden op een vervolg tijdens deze eindronde.

Door: Jos Boesveld