12.06.2016 22:55

Wereldkampioen begint EK met zakelijke zege

Mustafi kopt Duitsland op voorsprong tegen Oekraïne. Götze is in de achtervolging om het feestje mee te vieren. (12-06-2016)

Duitsland is goed begonnen aan het Europese Kampioenschap door met 2-0 te winnen van Oekraïne. De wereldkampioen speelde fris, maar liet met name voor rust defensief wat steekjes vallen. In de tweede helft speelden de Duitsers degelijk en volgde de beslisser in blessuretijd.

Oekraïne begon goed aan de wedstrijd met een hard schot richting de bovenhoek van Evgen Konoplyanka. Aanvoerder Neuer liet echter zijn waarde zien en dook de bal uit zijn doel. Na de kans nam Duitsland het initiatief beetje bij beetje over. Dit leidde tot het openingsdoelpunt uit een standaardsituatie. Een indraaiende vrije trap werd bij de tweede paal in het doel gekopt door Shkodran Mustafi: 1-0. Duitsland speelde sterk, maar trof in Oekraïne een tegenstander die zich niet enkel terugtrok en ook naar voren dacht.

Neuer moest namelijk opnieuw keren, dit keer op een kopbal van Evgen Khacheridi. De verdediger zag zijn inzet vanuit een corner katachtig uit het doel gedoken worden door de Duitse goalie. Aan de andere kant was Sami Khedira gevaarlijk. De middenvelder ging diep, nam een lange pass van Toni Kroos knap aan, maar schoot vervolgens uit kansrijke positie recht op doelman Andriy Pyatov. Vlak voor rust werd Oekraïne nog tweemaal gevaarlijk. Een inzet van Konoplyanka werd op spectaculaire wijze van de doellijn gehaald door Jérôme Boateng. Even later werd een doelpunt in buitenspelpositie afgekeurd.

In de tweede helft was het eerste gevaar voor Duitsland. Julian Draxler trok vanaf de linkerkant naar binnen en schoot met zijn rechter richting de verre hoek. Doelman Pyatov had echter een goed antwoord en keerde de bal uit de hoek. Even later poogde uitblinker Kroos het met een schot van afstand. Zijn inzet was nog gevaarlijker en belandde buiten het bereik van Pyatov op de kruising. Ook aan de andere kant was er gevaar van afstand. Linksback Yaroslav Rakitskiy krulde een vrije trap om de Duitse muur en dwong Neuer met zijn harde schot tot een redding in de korte hoek.

Na rust zorgden met name schoten van afstand voor gevaar aan beide kanten. Khedira beproefde het doel ook eens van buiten de zestien. De Oekraïense doelman Pyatov blonk echter uit en dook de bal uit de kruising. De regie bleef in Duitse handen en defensief had bondscoach Joachim Löw het beter weggezet. In blessuretijd kwam de late beslissing. Invaller Bastian Schweinsteiger werkte een voorzet van Özil bij de tweede paal in het doel: 2-0. Wereldkampioen Duitsland begint zodoende goed aan het Europese Kampioenschap.

Door: Koen Larmit