14.06.2016 19:50

Historische zege Hongarije op zwak Oostenrijk

Ádám Szalai wil de reactie van het publiek zo goed mogelijk horen nadat hij in de groepswedstrijd van het EK Hongarije op 1-0 heeft gezet tegen Oostenrijk. (14-06-2016)
Ádám Szalai wil de reactie van het publiek zo goed mogelijk horen nadat hij in de groepswedstrijd van het EK Hongarije op 1-0 heeft gezet tegen Oostenrijk. (14-06-2016)

Na 52 jaar heeft Hongarije eindelijk weer eens een overwinning op een Europees kampioenschap geboekt. De Hongaren versloegen dinsdag in een matige wedstrijd Oostenrijk met 2-0.

Scheidsrechter Clément Turpin had nog maar net met zijn fluit gefloten of de bal lag al bijna in het netje. David Alaba haalde van ver uit, maar zag zijn inzet op de paal belanden. Niet veel later kreeg Alaba nog een kans, maar deze poging werd gekeerd door Gábor Király. De doelman van Hongarije zag zijn naam in de geschiedenisboeken komen door als oudste speler ooit (40 jaar) aan een EK-wedstrijd deel te nemen.

Tot minuut 35 gebeurde er heel weinig in Bordeaux, maar daarna kwam het duel een beetje op gang. Zlatko Junuzović was dicht bij een treffer, maar Király lag een doelpunt in de weg. Aan de andere kant was Bálasz Dzsudzsák voor de Hongaren dicht bij een treffer, maar zijn schot met zijn rechterbeen ging naast het doel van Robert Almer.

Na rust was het ook een tijd wachten voordat de wedstrijd echt losbarstte. Oostenrijk speelde flets, terwijl Hongarije af en toe een speldenprikje uitdeelde. Dzsudzsák zag bijvoorbeeld zijn snoeiharde poging uit de kruising getikt worden door doelman Almer. Niet veel later scoorden de Hongaren zelfs via Ádám Szalai. De spits kreeg de bal in de zestien meter en rondde met buitenkant rechts af.

Oostenrijk ging hierna vol op de aanval. Het leek zelfs de gelijkmaker al te maken, maar scheidsrechter Clément Turpin had al gefloten voor een overtreding van Dragović. De verdediger was het er niet mee eens, ging protest halen en kreeg zijn tweede gele kaart. Hierdoor moesten de Oostenrijkers met tien man verder.

Oostenrijk probeerde het wel, maar het ontbrak aan kwaliteit. De Hongaren speelden op de counter en vlak voor tijd besliste invaller Zoltán Stieber de wedstrijd. Hij kwam oog in oog met Almer en scoorde met een fraai stiftje de beslissende 2-0. Hierdoor doet Hongarije alvast goede zaken voor een eventuele volgende ronde.

Door: Rijcko Treep

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner