19.06.2016 09:30

Roemenië staat voor penaltyrecord op EK

De cijfers in de EK-kwalificatiereeks deden al vermoeden dat Roemenië een lastig te kloppen opponent zou worden voor Frankrijk, Zwitserland en Albanië. Nadat de Fransen moeizaam wonnen (2-1), kwamen de Zwitsers niet verder dan 1-1 tegen het Balkanland. Opmerkelijk genoeg kreeg Roemenië in beide EK-duels een strafschop mee van de arbitrage.

In beide gevallen was Bogdan Stancu succesvol vanaf elf meter. Krijgt de ploeg van bondscoach Anghel Iordanescu wederom een penalty in het derde duel met Albanië, dan zijn zij het eerste land ooit dat in alle groepsfasewedstrijden mag aanleggen vanaf de stip. Enkel Nederland kreeg in 1980 ook twee strafschoppen in de eerste twee duels.

Mocht de arbitrage tegen Albanië opnieuw een penalty toekennen aan de Roemenen en Bogdan Stancu legt aan, dan kan hij de eerste speler ooit worden die drie keer heeft gescoord uit een strafschop op één EK-eindronde. Nu deelt hij het record met twee benutte pingels nog met Frank Arnesen (Denemarken) en Gaizka Mendieta (Spanje).

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner