20.06.2016 09:00

Speler van de Dag: Nieuwe volksheld Sadiku

Armando Sadiku trekt een sprint naar de dug-out nadat hij het eerste EK-doelpunt ooit heeft gemaakt voor Albanië, wat hij deed tegen Roemenië. (20-06-2016)
Armando Sadiku trekt een sprint naar de dug-out nadat hij het eerste EK-doelpunt ooit heeft gemaakt voor Albanië, wat hij deed tegen Roemenië. (20-06-2016)

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Armando Sadiku schoot zichzelf in de geschiedenisboeken en gaat inmiddels als volksheld door het leven in Albanië. Sinds zondagavond is niets meer hetzelfde voor de aanvaller.

Geschiedenisboeken
Het was van tevoren duidelijk dat het op meerdere fronten een EK zou worden waarbij de geschiedenisboeken zouden worden uitgebreid. Hoe dik die wordt, hangt onder meer af van de debuterende landen. Die laten zich van hun goede kant zien in Frankrijk en zo zijn er meerdere spelers die het eerste doelpunt ooit hebben gescoord voor hun land op een EK. Gareth Bale had die eer bij Wales, terwijl aan de kant van Noord-Ierland verdediger Gareth McAuley de fans in vervoering bracht. Sinds zondagavond heeft Sadiku zich bij dat rijtje gevoegd.

Kopbal
Het was op slag van rust en Roemenië beet zich al de hele tijd volledig stuk op de hechte defensie van Albanië, zoals ook het geval was bij Zwitserland en Frankrijk. Maar de Albanezen beperkten zich ditmaal niet alleen tot het tegenhouden, maar vochten voor hun laatste kans. En dat gebeurde met succes. Vanaf rechts gaf Ledian Memushaj een perfecte voorzet. Het publiek ging staan, zag doelman Ciprian Tătărușanu mistasten en Sadiku de bal beheerst in het doel koppen. Wat volgde was een sprint van de doelpuntenmaker van ruim vijftig meter naar de rest van de groep en een volksfeest op de tribunes en in Albanië. Een nieuwe volksheld is geboren.

 

 

Vechtlust Albanië
Het is uiteraard niet alleen de verdienste van Sadiku dat Albanië voor het eerst in een wedstrijd van Albanië op het EK scoorde en dus ook voor het eerst een EK-duel won. Al het hele toernooi toont Albanië zich een hecht team waartegen lastig te voetballen is. En dat is zeker niet in negatieve zin. De Albanezen vechten voor elke bal, gaan voor elkaar door het vuur en proberen waar mogelijk ook de aanval te zoeken. De beloning kwam pas in het laatste groepsduel voor Albanië, maar daardoor heeft het nog wel een kleine kans op de volgende ronde.

 

 

Door: Robin Tibbe

Speler van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modric
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király
Speeldag 6: Marek Hamšík
Speeldag 7: Gareth McAuley
Speeldag 8: Andrés Iniesta
Speeldag 9: Birkir Sævarsson
Speeldag 10: Armando Sadiku

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner