20.06.2016 22:51

Geen groepswinst voor Engelsen na remise

Engeland heeft maandagavond ondanks een teleurstellende avond de achtste finales van het EK bereikt. Zelf bleef het steken op 0-0 in het laatste groepsduel tegen Slowakije. Door de overwinning van Wales op Rusland is de koppositie in de groep verspeeld. Het team van bondscoach Roy Hodgson sluit achter Wales aan voor de volgende ronde.

De Engelsen begonnen met een zestal wijzigingen aan het laatste groepsduel in poule B. Zo mochten onder meer Jamie Vardy en Daniel Sturridge hun opwachting maken. De twee aanvallers  waren beiden belangrijk met een doelpunt  in de vorige wedstrijd tegen Wales (2-1). De inbreng van de spitsen ging ten koste van Harry Kane en Wayne Rooney. Verder werden twee backs en twee middenvelders vervangen. Slowakije wisselde niets en hanteerde dezelfde basis als in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Rusland.

Favoriet Engeland begon goed aan de wedstrijd en domineerde het spel. Een mooie pass van Jordan Henderson leverde de eerste kans op voor Jamie Vardy. De spits van Leicester City won het sprintduel van Martin Škrtel en schoot vervolgens op het lichaam van doelman Matúš Kozáčik. Slowakije had weinig in de pap te brokkelen en zag Engeland tien minuten voor rust bijna op voorsprong komen. Nathaniel Clyne kwam door vanaf rechts en legde de bal terug richting de zestien. Ploeggenoot Adam Lallana schoot direct op doel, maar zag zijn poging op sierlijke wijze gered worden.

0-0 bleef een stand waarin zowel Engeland als Slowakije geen risico’s durfde te nemen. Chris Smalling deed dit echter tien minuten na rust wel. De verdediger legde een bal terug met zijn borst en zag de bal net gepakt worden door doelman Joe Hart voordat een aanstormde Róbert Mak gevaarlijk kon worden. Aan de andere kant zorgde een combinatie tussen Sturridge en Clyne voor gevaar. Laatstgenoemde verscheen schuin voor het doel en zag zijn inzet gekeerd worden door de schouder van doelman Kozáčik.

Hodgson bracht aanvallende versterkingen in de vorm van Wayne Rooney en Dele Alli. Laatstgenoemde kreeg koud in het veld een grote kans die van de lijn werd gehaald door Martin Škrtel. Engeland was duidelijk op zoek naar de winst. Na een spannende slotfase mislukte deze missie echter. Bij het andere duel wist Wales te winnen van Rusland en wipte zo over de grote buurman heen. Engeland speelt net als tegen Rusland gelijk en eindigt tweede in de poule. De Slowaken gaan dankzij het punt zeer waarschijnlijk door naar de achtste finales als een van de beste nummers drie.

Door: Koen Larmit