21.06.2016 19:52

Polen wint en eindigt tweede in poule C

Invaller Jakub Błaszczykowski breekt in de tweede helft de ban door Polen op een 0-1 voorsprong te zetten tegen Oekraïne. (21-06-2016)

Polen heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de achtste finales van het Europees Kampioenschap. In het duel met het al reeds uitgeschakelde Oekraïne wonnen de Polen met 0-1. De Poolse formatie speelt zaterdag tegen Zwitserland in de volgende ronde van het toernooi.

In de afzwaaiwedstrijd van Oekraïne wisselde de opstappende bondscoach Mikhail Fomenko zijn halve team voor de ontmoeting met Polen. Bij tegenstander Polen werden diverse spelers die op scherp stonden gespaard, wetende dat de achtste finales binnen handbereik zijn. Polen begon dinsdagavond goed aan de wedstrijd en kreeg binnen vijf minuten twee enorme kansen. Eerst was het Arkadiusz Milik die een schietkans kreeg, maar hij wist het doel van Andriy Pyatov niet te slechten.

Een minuut later kreeg ook aanvoerder Robert Lewandowski een dot van een kans, maar hij liftte de bal van dichtbij over het vijandelijke doel. Na een onstuimig begin kwam Oekraïne beter in de wedstrijd en kreeg het met Andriy Yarmolenko en Evgen Konoplyanka twee grote kansen, waarbij de eerste van Yarmolenko er zeker in moest. De buitenspeler ging na een lange sprint af op doelman Łukasz Fabiański, maar lepelde de bal langs het doel.

In de tweede helft nam Oekraïne onmiddellijk weer het overwicht, maar was het Polen dat in de 54ste minuut enigszins tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Invaller Jakub Błaszczykowski schoot raak na een prachtige steekpass van Milik. Na de openingstreffer had het Poolse talent Bartosz Kapustka de 0-2 op zijn schoen, maar zijn inzet ging naast het Poolse doel.

Oekraïne ging na de achterstand op zoek naar een doelpunt en met name Oleksandr Zinchenko, was enkele malen dichtbij. Hoe meer de Oekraïners op zoek gingen naar een doelpunt, hoe meer ruimte er ontstond voor de Polen om te counteren, maar die snelle uitbraken werden niet omgezet in echte, grote kansen. Polen wint uiteindelijk tegen de verhouding in met 0-1. Door de overwinning eindigt Polen op de tweede plaats in poule C. Dat betekent dat Polen zaterdag 25 juni aantreedt tegen Zwitserland in de achtste finales.

Door: Thomas Mulder