23.06.2016 15:00

Elftal van de groepsfase: Kroatië domineert

Nu de groepsfase van het Europees kampioenschap is afgelopen kijkt Voetbal.com terug op de gespeelde wedstrijden. Uitblinkers genoeg tijdens de confrontaties en van deze spelers hebben wij het beste elftal geselecteerd.

Keeper: Michael McGovern - Noord-Ierland
Liam Polworth, Eamonn Brophy, Craig Slater en Miles Addison. Geen bekende namen? Voor ons ook niet, maar voor McGovern wel. Het zijn de tegenstanders waar hij wekelijks tegen keept in de Schotse Premier League. Voor de 31-jarige doelman is het Europees kampioenschap dus onbekend terrein. Daar is echter helemaal niets van te zien, aangezien de doelverdediger drie uitstekende wedstrijden heeft gespeeld. Tegen Wereldkampioen Duitsland kreeg McGovern maar liefst negen schoten op doel, maar werd slechts een keer gepasseerd. Niet voor niets werd de doelman toen Speler van de Dag. Doordat het doelsaldo uiteindelijk beter was dan van Albanië, is Noord-Ierland naar de achtste finale en daar mag het McGovern extra voor bedanken!

Verdediger: Kamil Glik - Polen
Tijdens de kwalificatiereeks kreeg Polen veel tegendoelpunten. Heel veel zelfs. Alleen Tsjechië incasseerde met veertien treffers meer goals dan alle EK-gangers. De Poolse formatie schakelde Georgië, Gibraltar en Schotland uit, maar was defensief geen zekerheid. Dat is dit kampioenschap wel anders, daar de ploeg in Poule C zonder tegentreffers bleef tegen Duitsland, Oekraïne en Noord-Ierland. Boegbeeld van de Poolse verdedigers is de aanvoerder van Torino Glik. De mandekker sleurt, vecht duels uit en houdt zich prima staande tegen onder anderen Thomas Müller en Evgen Konoplyanka. Als de verdediging van Polen dit weet vast te houden, kan het nog wel eens ver raken dit toernooi.

Verdediger: Leonardo Bonucci - Italië
De Italiaanse defensie imponeerde tegen het aanvallend sterk geachte België. De Rode Duivels waren aanvallend niet in staat om door het verdedigende blok heen te komen. De achterste linie, die met Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini en Bonucci bestaat uit enkel spelers van Juventus, kreeg ook tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimović geen tegentreffer. Tegen Ierland ging het in de slotfase wel fout, maar Italië was op dat moment al zeker van groepswinst. Bonucci staat symbool voor de sterke verdedigers. De mandekker is sterk en snel, maar staat opbouwend ook zijn mannetje. Die assist tegen Belgie was toch fantastisch?

Verdediger: Elseid Hysaj - Albanië
Bijna was het Albanië gelukt om de achtste finale van het Europees kampioenschap te bereiken. Door een 1-0 zege tegen de Roemenen stond de ploeg lange tijd virtueel op een achtste finaleplaats. Omdat het doelsaldo van Portugal en Noord-Ierland net iets beter was, lagen de Albanezen toch uit het toernooi. En dat is sneu, want het debuterende land presteerde bovenverwachting goed. Met Lazio-verdediger Hysaj als aanjager verdedigde het land zeer sterk en hield het tegen gastland Frankrijk lang stand. Albanië is dan uitgeschakeld, maar kan met recht betiteld worden als een verrassing en een land om in de gaten te houden in de toekomst.

Verdediger: Jérôme Boateng - Duitsland
De verdediger van Duitsland speelt het hele seizoen al ijzersterk en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een van de beste mandekkers van de wereld. Tegen Oekraïne hield de 27-jarige speler op fabelachtige wijze een bal uit het doel. Een nagenoeg zekere treffer werd door Boateng toch nog van de lijn gehaald. De Duitser zelf gaf na afloop van het duel aan dat dolblij te zijn met zijn ultieme krachtsinspanning, al vond hij dat er ook wat geluk bij kwam kijken. "Ik denk dat ik van geluk mag spreken dat ik zulke lange benen heb", concludeerde de verdediger na afloop van het duel tegenover ESPN.

Middenvelder: Marek Hamšík - Slowakije
De Slowaken plaatsten zich met vier punten voor de achtste finale van het Europees kampioenschap. Dat was niet in de minste plaats te danken aan Hamšík. De creatieve spelmaker op het middenveld gaat alweer flink wat jaren mee, aangezien de speler van het Italiaanse Napoli al 88 interlands speelde voor Slowakije. Tegen de Russen toonde Hamšík zijn ware klasse. Na een half uur spelen zette hij op geniale wijze ploeggenoot Vladimír Weiss vrij voor de keeper en een paar minuten later trof hij zelf doel. En hoe! De Slowaak omspeelde een Rus en haalde vanuit een lastige hoek verwoestend uit. Via de binnenkant van de paal vloog de bal achter de verbouwereerde Igor Akinfeev in het doel.

Middenvelder: Luka Modrić - Kroatië
De spelmaker van de Kroaten is de grote regisseur van het team. De middenvelder strooit met heerlijke passjes alsof het niets is. Tijdens de eerste wedstrijd van de ploeg op dit Europees kampioenschap, was hij ook nog eens heel belangrijk met een treffer. Modrić zorgde met een schitterende volley dat Kroatië met 1-0 won van Turkije en daarmee een stevige basis legde voor het restant van de poule. Tegen Tsjechië leek winst ook zeker door een geniaal spelende Modrić, maar diep in blessuretijd scoorde oud PEC Zwolle-speler Tomáš Necid de 2-2. Het punt was wel genoeg om kwalificatie voor de volgende ronde af te de dwingen. Modrić is zo belangrijk voor Kroatië dat hij in de laatste groepswedstrijd tegen de Spanjaarden zelfs werd gespaard.

Middenvelder: Andrés Iniesta - Spanje
Wat Modrić is voor Kroatië is Iniesta voor Spanje. Waar hij tijdens de vorige toernooien nog deels in de schaduw stond van Xavi, is hij dit toernooi de man waar het om draait bij Spanje. De aanvallend ingestelde middenvelder van Barcelona gaf in de eerste wedstrijd tegen de Tsjechen een geweldige voorzet die werd afgerond door Gerard Piqué, stond tegen de Turken aan de basis van een geweldige goal van Nolito en speelde tegen de Kroaten als een van de weinige Spanjaarden een goede wedstrijd. Tijdens het WK schoot hij Spanje persoonlijk naar de titel, ten koste van het Nederlands elftal. Lukt het de creatieve middenvelder dit toernooi opnieuw en zorgt hij voor titelprolongatie?

Aanvaller: Dimitri Payet - Frankrijk
Wat maakt deze Fransman een geweldig seizoen mee. Aanvankelijk wilde Didier Deschamps Payet helemaal niet opstellen als basisspeler, daar de oefenmeester vond dat de speler van West Ham United bij de Franse nationale ploeg eigenlijk altijd ondermaats speelde. Daar is de keuzeheer nu wel op teruggekomen. Normaliter is Payet een middenvelder, maar tijdens het EK in eigen land bekleedt hij de positie van linksbuiten. Echter heeft hij wel een vrije rol en is hij dus op het hele veld te vinden. Tegen de Roemenen, in de openingswedstrijd van dit toernooi, betaalde hij het vertrouwen van Deschamps dubbel en dwars terug door in blessuretijd de enige treffer van de wedstrijd in de kruising te jagen!

Aanvaller: Gareth Bale - Wales
Samen met Aaron Ramsey en Joe Allen is Bale ontzettend belangrijk voor Wales. Het land deed nog nooit eerder mee tijdens het Europees kampioenschap en dus is het een daverende verrassing dat Wales als groepswinnaar door is naar de achtste finale van het toernooi. Er werd maar één wedstrijd verloren, van grote broer Engeland. Dat ging met de grootst mogelijke moeite en dat is eigenlijk al het grootste compliment wat Wales kan krijgen. De ploeg wordt aan de hand genomen van de supervedette van Real Madrid, die al twee vrije trappen raak schoot. Na de poulefase is Bale topscorer van het toernooi, samen met de Spanjaard Álvaro Morata. Met de achtste finale tegen Noord-Ierland in het vooruitzicht, is het niet ondenkbaar dat Wales zelfs doorgaat naar de kwartfinale.

Aanvaller: Ivan Perišić - Kroatië  
Kroatië is het enige land dat met twee spelers in dit team is vertegenwoordigd. Puur naar de namen kijkend is dat niet heel vreemd, maar toch waren er weinig mensen die rekening hielden met Kroatië. In de zware poule met Spanje, Turkije en Tsjechië is de ploeg van Ante Čačić toch relatief eenvoudig doorgegaan naar de achtste finales van het Europees kampioenschap. Modrić is op het middenveld de grote dirigent van de ploeg, maar Perišić heeft minstens een zo belangrijke bijdrage aan de groepswinst geleverd. De aanvaller van Internazionale ramde tegen Tsjechië de openingstreffer binnen en werkte keihard voor zijn ploeg. Tegen Spanje speelde hij, mede door het ontbreken van Modrić een nog belangrijkere rol. Met een assist op Nikola Kalinić en de winnende treffer vlak voor tijd, kreeg Perišić titelverdediger Spanje op de knieen.

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner