25.06.2016 19:51

Wales dankzij eigen doelpunt naar kwartfinale

Wales is het tweede land dat zich heeft geplaatst voor de kwartfinale van het EK in Frankrijk. De Welshmen hadden het in Britse clash met Noord-Ierland erg lastig, maar wonnen uiteindelijk met 1-0 dankzij een eigen doelpunt van de Noord-Ier Gareth McAuley.

Het was aan de Welshe en Noord-Ierse supporters te danken dat de eerste helft niet geruisloos verliep. Het publiek zorgde voor een mooie voetbalambiance, maar op het veld gebeurde er vrij weinig. Noord-Ierland hield tegen en Wales slaagde er voor rust niet in om een goede kans te creëren. Noord-Ier Stuart Dalles kreeg de enige echte mogelijkheid van het eerste bedrijf, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Wayne Hennesey.

Gareth Bale scoorde in de eerste drie wedstrijden van het EK, maar werd door de Noord-Ieren goed in bedwang gehouden. De aanvaller van Real Madrid had continu twee of drie spelers om zich heen, die hem het voetballen onmogelijk maakten. Ook Aaron Ramsey, die in de groepsfase goed was voor twee assists, werd het hele duel kort verdedigd.

Toch was het Ramsey die na rust een grote kans voor Wales inleidde. Een scherpe, vervroegde voorzet ging richting Sam Vokes. De aanvaller kreeg zijn hoofd tegen de bal, maar kopte ruim naast. Even later mocht Bale aanleggen op een meter of dertig aanleggen. De vrije trap ging richting de korte hoek, maar Michael McGovern – die ook in de groepsfase een goede indruk maakte – keerde de inzet.

Noord-Ierland beperkte zich tot verdedigen, maar moest een kwartier voor tijd plots het strijdplan veranderen. Een harde voorzet van Bale werd door de onfortuinlijke McAuley per ongeluk in zijn eigen doel gewerkt, waardoor de Noord-Ieren in de slotfase alles of niets moesten spelen. Een echt slotoffensief kwam er echter niet, waardoor Wales eenvoudig stand hield.

Wales komt op 1 juli weer in actie in de kwartfinale. De tegenstander zal de winnaar van de achtste finale tussen Hongarije en België zijn. De twee landen komen zondag in actie in Toulouse.

Door: Vincent Houttuin