26.06.2016 22:49

België overklast Hongarije en bekert door: 0-4

Toby Alderweireld staat helemaal vrij en kopt België op voorsprong. Hongarije en België maken uit wie zich kwartfinalist mag noemen. (26-06-2016)

Met een uitblinkende Eden Hazard heeft België de kwartfinale van het EK in Frankrijk bereikt. Hongarije werd met aanvallend en mooi spel opzij gezet, alhoewel de definitieve knock-out lang op zich liet wachten: 0-4. België treft nu Wales in de kwartfinale van het Europese eindtoernooi.

Met de naar schatting meest waardevolle selectie op het EK stelden de Belgen wat teleur in de groepsfase, maar de sterren van België piekten in de achtste finale op het juiste moment. Tegen Hongarije legden Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku een prima pot op de mat, maar het was verdediger Toby Alderweireld die het verschil maakte. De oud-speler van Ajax kopte na tien minuten een vrije trap binnen bij de tweede paal. Het aanvalsgeweld was Hongarije veel te machtig, maar de veertigjarige Gábor Király hield zijn land op de been met diverse reddingen. Zo tikte hij knap een vrije trap van De Bruyne tegen de lat en hield hij Dries Mertens van het scoren af. Hongarije stelde er bijzonder weinig tegenover in de eerste helft, Balázs Dzsudzsák en Gergő Lovrencsics probeerden het met weinig succes van afstand.

Ook in de tweede helft schoot België uit de startblokken, met een prima pegel van Hazard op de vuisten van Király, maar Hongarije rechtte de rug vooral in verdedigend opzicht. Het gaf minder ruimte weg en kreeg na ruim een uur spelen zelfs een prima kans. Ádám Pintér schoot via een Belgisch been richting doel en verraste Thibaut Courtois bijna, maar die tikte de bal met een achterwaartse duik knap onder de lat vandaan. Omdat die 0-1 stand maar op het scorebord bleef staan, was het laatste kwartier razend spannend in Toulouse. Een eindsprint van België zorgde echter voor rust bij de supporters.

Het goede voetbal uit de eerste helft kwam weer in de benen en ditmaal bolde het Hongaarse net wel. Michy Batshuayi, die nog geen twee minuten in het veld stond, maakte twaalf minuten voor tijd de bevrijdende treffer. De spits van Olympique Marseille tikte van dichtbij de 0-2 in, op aangeven van Hazard. De superster van Chelsea beloonde zichzelf enkele minuten later voor een zeer goede wedstrijd, met een mooie rush omspeelde hij drie Hongaren, om vervolgens knap af te werken in de rechterhoek.

Met een 0-3 stand op het scorebord vonden de landen het wel best in Frankrijk, alhoewel Yannick Ferreira-Carrasco het nog niet genoeg vond. De invaller, die Mertens voor zich moest dulden, schoof in de blessuretijd nog de 0-4 binnen. Hiermee zijn de Belgen het land met de grootste winstpartij op het EK in Frankrijk. België treft in de kwartfinale Wales op 1 juli, daarna is Portugal of Polen de mogelijke tegenstander in de halve finale.

Door: Jos Boesveld