03.07.2016 22:46

Sprookje IJsland voorbij na Franse afdroging

Antoine Griezmann heeft de 4-0 aangetekend. Zijn Franse ploeggenoten zijn er snel bij om het feestje met hem mee te vieren. (03-07-2016)

Frankrijk heeft zondagavond op venijnige wijze een einde gemaakt aan het IJslandse sprookje. Het gastland was in de kwartfinale met 5-2 te sterk voor de grote verrassing en houdt zodoende de titelhoop levende.

Menig IJslander en neutrale voetbalfan ging de wedstrijd in met het geloof dat IJsland het Frankrijk lastig kon maken, alleen dat bleek onterecht. Al in minuut twaalf was de schiettent geopend. Olivier Giroud werd weggestuurd door Blaise Matuidi met een mooie dieptepass, waarna de spits de bal hard in de verre hoek pegelde en al vroeg de bevrijdende 1-0 op het scorebord zetten. Acht minuten leek de wedstrijd zelfs al gelopen, nadat Paul Pogba een corner van Antoine Griezmann hard tegen de touwen wist te koppen.

Daarna was het een periode rustig, maar Frankrijk zette vlak voor rust nog even aan. In de 43ste minuut zorgde Dimitri Payet met een geplaatste schuiver met links voor de derde goal van het duel, waarna ook Griezmann nog in helft één op het scoreformulier belandde met een mooi lobje, in navolging van een slimme assist van Giroud. Zo stond het al voor rust 4-0 en stond er in de tweede helft hooguit entertainment voor het publiek op het spel.

Dat kwam er, maar dat was in eerste instantie voor het kleinere deel van het publiek. In de 56ste minuut kwam IJsland zowaar tot een goal; Gylfi Sigurðsson bracht spits Kolbeinn Sigþórsson met een mooie voorzet in stelling om de 4-1 in de korte hoek binnen te tikken. Lang kon IJsland alleen niet genieten van de verkleinde marge, want drie minuten later was het alweer raak aan de andere kant. Halldórsson zat compleet naast een vrije trap van Payet, waardoor Giroud zijn tweede binnen kon koppen in een leeg doel.

Met de 5-1 tussenstand op het bord werd er in de slotfase voor de eer gespeeld. De op scherp staande Olivier Giroud en Laurent Koscielny werden verstandig genoeg gespaard door Deschamps, die zijn ploeg sporadisch de aanval zag opzoeken. Frankrijk wist in de slotfase niet te scoren, maar IJsland pikte nog wel een doelpuntje mee. Birkir Bjarnason was verantwoordelijk voor de zevende en laatste goal van het duel met een kopbal, waarmee hij de stand op 5-2 besloot.

Voor IJsland houdt een memorabel sprookje op, waarin het boven Portugal en Oostenrijk eindigde in de groep en de hooggespannen verwachtingen van Engeland aan diggelen schoot. Gastland Frankrijk maakt een einde aan het imponerende toernooi van de IJslanders en zet haar zinnen op de titel. Donderdag 7 juli aanstaande wacht wereldkampioen Duitsland in de halve finale, waarna Portugal en Wales de twee mogelijke tegenstanders zijn in de finale.

Door: Nino Vermeulen