08.07.2016 17:00

Swansea trekt tiende en elfde Nederlander aan

Jonathan de Guzmán focust zich tijdens Swansea City - Norwich City. (29-3-2014)
Jonathan de Guzmán focust zich tijdens Swansea City - Norwich City. (29-3-2014)

Met de transfers van Leroy Fer en Mike van der Hoorn naar Swansea City, heeft de club uit Wales in totaal elf Nederlanders onder contract of op huurbasis gehad. Voetbal.com maakte een overzicht van alle landgenoten bij de ploeg die in het seizoen 2002/2003 ternauwernood degradatie ontliep naar het amateurvoetbal. De club groeide, promoveerde en is nu een vaste waarde in de Premier League. Dat kwam onder andere doordat John van Zweden er mede-eigenaar werd.

Ferrie Bodde: 2007-2012
De eerste speler die naar Wales vertrok, was Bodde. Na zeven jaar verliet hij ADO Den Haag en had hij een belangrijk aandeel in de opmars van Swansea City. In 2008 was hij vaste waarde op het middenveld van de ploeg die onder hoede van Roberto Martinez stond en de titelwinst pakte in de League One. Als selectiespeler maakte hij ook de promotie naar de Premier League mee, maar een aandeel had hij daar niet in vanwege een slopende knieblessure.

Dorus de Vries: 2007-2011
Via ADO Den Haag en Dunfermline Athletic belandde De Vries bij Swansea City. De doelman werd de eerste keuze onder de lat en was, evenals de huidige aanvoerder van de nationale ploeg van Wales, Ashley Williams, basisspeler in de promotiewedstrijd naar de Premier League. Tegen Reading moest hij twee tegentreffers incasseren, maar doordat The Swans viermaal scoorden, promoveerde Swansea City naar het hoogste niveau.

Cedric van der Gun: 2009-2011
De voormalig Ajacied stond bekend als een zeer groot talent, maar bij de Amsterdammers kwam dat er nooit echt uit. Nadat hij voor Borussia Dortmund en FC Utrecht speelde, tekende de aanvaller in 2009 een contract bij Swansea City. De Nederlander maakte net als Dorus de Vries en Ferrie Bodde promotie naar de Premier League mee, maar speelde niet in die wedstrijd. In totaal kwam hij in twee seizoenen tot 42 wedstrijden en zeven treffers.

Marvin Emnes: 2010 en 2014-heden
In oktober van 2010 speelde Emnes slechts één maand als huurling voor Swansea City. Vervolgens speelde hij vier seizoenen voor Middlesbrough om in januari van 2014 definitief te verkassen naar Wales. Alle wedstrijden bij elkaar opgeteld, speelde Emnes 36 wedstrijden voor de club en scoorde hij zesmaal. Het afgelopen seizoen speelde hij slechts twee duels in de Premier League.

Kemy Agustien: 2011-2013
Na een stageperiode dwong de middenvelder een contract af bij The Swans, na een niet al te succesvolle tijd bij Crystal Palace. De oud-speler van onder meer Willem II en AZ maakte de eerste wedstrijd mee in de Premier League van Swansea City. De middenvelder kon echter niet voorkomen dat het met 4-0 werd overklast door Manchester City. Uiteindelijk werd de ploeg knap elfde als debuterend team in de Premier League.

Michel Vorm: 2011-2014
Nadat Dorus de Vries Swansea City bij de promotie naar de Premier League verliet, moest de club op zoek naar een nieuwe eerste doelman. Brendan Rodgers trok Vorm aan, die na een aantal goede jaren bij FC Utrecht in de belangstelling stond van meerdere Europese clubs. Het huwelijk tussen The Swans en de doelman bleek een groot succes. Achtereenvolgens speelde hij namelijk 37, 26 en 26 wedstrijden in de Premier League en verdiende met zijn goede spel een transfer naar Tottenham Hotspur.

Jonathan de Guzman: 2012- 2014
Een van de eerste dingen die Michael Laudrup als trainer van Swansea City deed, was het aantrekken van De Guzman. De Deen kende de oud-speler van Feyenoord uit hun gezamenlijke periode bij Real Mallorca uit het seizoen 2010/2011. De middenvelder werd op huurbasis overgenomen van het Spaanse Villarreal. In twee seizoenen Premier League werd de Nederlander een basisspeler. Het hoogtepunt van de in Canada geboren De Guzman was de League One-finale in februari 2013. The Swans wonnen met 5-0 van Bradford City, mede door twee goals van de dynamische middenvelder.

Dwight Tiendalli: 2012-2015
Nadat Neil Taylor langdurig geblesseerd raakte, moest Swansea City op zoek naar een nieuwe vleugelverdediger. De club kwam uit bij Tiendalli, die daarvoor speelde bij FC Twente. Een vaste waarde werd hij nooit, maar een gewaardeerde kracht binnen de selectie was hij zeker. Net als De Guzman speelde de linksback annex rechtsback de gewonnen League One finale. Als vervanger van Ben Davies kwam hij vlak voor tijd binnen de lijnen.

Kenji Gorré: 2013-heden
De zoon van oud-Ajacied Dean Gorré verkaste in de zomer van 2013 transfervrij van Manchester United naar Swansea City, nadat hij bij Manchester de gehele jeugdopleiding had doorlopen. Een doorbraak bleef uit, ondanks zijn debuut in de Premier League tegen Crystal Palace. Het afgelopen seizoen verhuurde de club buitenspeler aan ADO Den Haag, maar ook in de Eredivisie kon hij geen potten breken. Momenteel zit Gorré bij de belofteploeg van The Swans.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner