12.07.2016 13:54

Sterk Oranje U19 begint met winst op EK

Oranje onder 19 is uitstekend begonnen aan het jeugd-EK in Duitsland. Ondanks dat het team van Aron Winter veertig minuten met een man minder speelde, werd Kroatië met 1-3 verslagen. PSV'ers Sam Lammers en Steven Bergwijn (twee keer) namen de doelpunten voor hun rekening.

Winter stuurde tegen de Kroaten een team met een hoog PSV-gehalte het veld in. Liefst vijf van de elf basisspelers staan onder contract in Eindhoven, onder wie Bergwijn. De buitenspeler zorgde al na een kwartier spelen voor de 0-1. Op aangeven van mede-PSV'er Lammers kopte Bergwijn de bal tegendraads in.

Weer een kwartier later stond ook de 0-2 op het scorebord. Nadat Jari Schuurman en Bergwijn goede kansen lieten liggen, verdubbelde Lammers de score. Van dichtbij scoorde de PSV'er, maar de credits gingen naar Abdelhak Nouri. De speler die een ijzersterke indruk maakte, verlengde op prachtige wijze een voorzet van Calvin Verdonk met zijn hak richting Lammers.

Het team van Aron Winter domineerde en leek met een 0-2 voorsprong de rust in te gaan, maar uit het niets kwam Kroatië terug in de wedstrijd. Met een schot richting de lange hoek verschalkte Josip Brekalo doelman Yanick van Osch. Oranje eindigde de eerste helft met een domper en begon de tweede helft eveneens met een tegenvaller. Rechtsback Deyovaisio Zeefuik liep doelpuntenmaker Brekalo onderuit en kreeg zijn tweede gele kaart.

Oranje moest het door het wegsturen van Zeefuik bijna veertig minuten zien te redden met tien man. Dat deed de ploeg van Winter erg goed. De talentvolle Nederlanders gaven vrijwel niets weg en liepen door een late goal van Bergwijn nog uit naar 1-3. De PSV’er veroverde op de eigen helft de bal, omspeelde de doelman en besliste de wedstrijd. Oranje kan zich nu richten op de twee volgende groepswedstrijden tegen Engeland (15 juli) en Frankrijk (18 juli). De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de halve finale van het EK.

Door: Vincent Houttuin