18.07.2016 13:30

Jupiler League, de weg naar groter succes

De Jupiler League wordt tegenwoordig gezien als het 'lelijke eendje' van het Nederlandse voetbal, maar Voetbal.com is in de statistieken gedoken om spelers uit te lichten die via de Eerste Divisie de top hebben gehaald.

10. Jos Hooiveld

Jos Hooiveld is wellicht geen bekende naam in het Nederlandse voetbal, maar deze mandekker heeft via een omweg toch de top bereikt. De 33-jarige verdediger doorliep de jeugdopleiding van sc Heerenveen, maar wist in Friesland geen vaste basisplaats te veroveren. Hooiveld vertrok vervolgens naar PEC Zwolle, waar hij anderhalf jaar in de Jupiler League speelde. Na 45 wedstrijden en drie treffers namens de Zwollenaren vertrok hij naar het buitenland. Hooiveld begon vanaf dat moment aan een opmerkelijk avontuur. Via het Oostenrijkse Kapfenberger, het Finse Inter Turku en het Zweedse AIK Solna kwam Hooiveld in januari 2010 terecht bij het Schotse Celtic. De verdediger had het moeilijk in de Schotse top en kwam uiteindelijk via het Deense FC Kopenhagen bij Southampton terecht. The Saints speelden op dat moment nog in de Championship (tweede niveau). Hooiveld veroverde in Southampton een basisplaats en tijdens zijn eerste seizoen in Engeland eindigde Southampton als tweede en promoveerde het naar de Premier League. De Nederlander speelde vervolgens 28 competitieduels in de Premier League, maar inmiddels is de verdediger via Norwich City en Millwall weer teruggekeerd bij AIK. Hooiveld probeerde onlangs een contract te verdienen bij FC Groningen, maar zonder succes.

9. Paul Verhaegh

Paul Verhaegh speelde tijdens het WK in Brazilië één duel voor het Nederlands elftal. De verdediger van FC Augsburg mocht starten tijdens het duel met Mexico (2-1 winst), maar de 32-jarige rechtsback begon zijn carrière in de Jupiler League. Verhaegh speelde vijf jaar in de jeugdopleiding van PSV, maar kon in Eindhoven niet rekenen op speeltijd in de hoofdmacht. Verhaegh vertrok daarom in de zomer van 2003 op huurbasis naar AGOVV. Na 33 wedstrijden en één treffer hoopte Verhaegh op een kans bij PSV, maar die kwam er niet. De verdediger vertrok vervolgens transfervrij naar FC Den Bosch. Verhaegh had een basisplaats bij FC Den Bosch, maar desondanks degradeerde die club naar de Jupiler League. Na een sterk half jaar in de Eerste Divisie bij FC Den Bosch, waarin Verhaegh zelfs vier keer scoorde, kreeg de verdediger een kans bij Vitesse. Bondscoach Bert van Marwijk volgde Verhaegh al in zijn tijd bij Vitesse, maar uiteindelijk gaf Louis van Gaal de verdediger een kans in Oranje. Verhaegh staat momenteel op drie interlands.

8. Tjaronn Chery

Tjaronn Chery schopte het als speler van FC Groningen bijna tot international. Op 5 juni 2015 speelde Oranje een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Bondscoach Guus Hiddink had Chery opgenomen in zijn selectie, maar de middenvelder kreeg geen speeltijd. Chery, die de jeugdopleiding van FC Twente doorliep, had tweeënhalf jaar in de Jupiler League nodig om een Eredivisie-club te overtuigen van zijn kwaliteiten. Chery mocht in zijn tijd bij FC Twente weliswaar één keer invallen van Steve McClaren, Chery verving Marko Arnautović op 26 oktober 2008 tijdens het competitieduel met Vitesse (2-0 winst), maar verliet FC Twente tijdens dat seizoen voor SC Cambuur. In Friesland speelde Chery vijftien wedstrijden in de Jupiler League, maar scoren deed de middenvelder niet. Tijdens het seizoen 2009/2010 speelde Chery in de Eerste Divisie voor RBC Roosendaal. In Roosendaal kreeg Chery regelmatig een basisplaats (24 keer), maar de middenvelder was niet efficiënt. Chery scoorde slechts één keer in dertig duels. Een seizoen later mocht Chery het proberen bij FC Emmen. In Drenthe kwam de middenvelder tot bloei. Na negen goals in 33 wedstrijden verdiende Chery een transfer naar ADO Den Haag. Na twee jaar in Den Haag maakte Chery opnieuw een stap. FC Groningen was de nieuwe bestemming. Inmiddels heeft Chery er één seizoen bij Queens Park Rangers opzitten. De middenvelder scoorde tien keer, maar QPR, dat een jaar eerder was gedegradeerd uit de Premier League, eindigde op een teleurstellende twaalfde plaats.

7. Uğur Yıldırım

Op 31 december 2004 won Uğur Yıldırım het Wereldkampioenschap vrije trappen nemen. De rechtsbuiten - op dat moment onder contract bij sc Heerenveen - versloeg onder meer Zinédine Zidane. Yıldırım was drie seizoenen actief namens de Friezen en was telkens goed voor talloze assists. Het leverde Yıldırım een oproep voor het Nederlands elftal op. Yıldırım, die ook over een Turks paspoort beschikt, moest kiezen tussen Oranje en Turkije en koos uiteindelijk voor het Nederlands elftal. Op 9 februari 2005 mocht Yıldırım invallen op Wembley tijdens de oefeninterland tegen Engeland (0-0), maar daar bleef het ook bij. Yıldırım begon zijn carrière niet bij Heerenveen, maar in de Jupiler League bij Go Ahead Eagles. De rechtsbuiten scoorde 44 keer in 119 competitiewedstrijden namens Go Ahead Eagles en daarmee verdiende hij een transfer naar sc Heerenveen. Na Heerenveen ging het bergafwaarts. De aanvaller speelde in Turkije voor Sivasspor en Kasımpaşa SK, maar dat werd geen succes. In Nederland speelde hij nog even voor FC Oss en AGOVV om vervolgens via CSV Apeldoorn in het amateurvoetbal te verdwijnen.

6. Daryl Janmaat

De weg van Daryl Janmaat naar de top ging via een omweg. De rechtsback speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar werd niet goed genoeg bevonden. Janmaat kwam in de jeugdopleiding van ADO Den Haag terecht, dat op dat moment in de Jupiler League speelde. Janmaat had in Den Haag een aantal maanden nodig om de hoofdmacht te halen. Op 5 oktober 2007 kreeg hij voor het eerst speeltijd. Janmaat, met rugnummer 53, moest al na zeven minuten de geblesseerde Raymond Victoria vervangen. Janmaat wist te imponeren en was vervolgens niet meer weg te denken uit het elftal van ADO Den Haag-trainer Wiljan Vloet. SC Heerenveen pikte de rechtsback na dat seizoen op en de rest is geschiedenis. Na vier seizoenen in Friesland keerde Janmaat terug naar Feyenoord en haalde hij het Nederlands elftal. Inmiddels heeft Janmaat 27 interlands achter zijn naam staan en speelt hij in Engeland voor Newcastle United.

5. Ruben Schaken

Ruben Schaken speelde ruim tweehonderd (!) wedstrijden in de Jupiler League voordat hij debuteerde in de Eredivisie. De Amsterdammer speelde in de jeugdopleiding van Ajax en AZ Alkmaar, maar wist daar nimmer door te breken. In 2002 vertrok de vleugelaanvaller vanuit Alkmaar naar Leeuwarden. Schaken speelde drie seizoenen voor SC Cambuur, maar kon niet imponeren. Na drie solide jaren bij BV Veendam verruilde Schaken in de zomer van 2008 BV Veendam voor VVV-Venlo. In Limburg - waar hij samenspeelde met onder meer Keisuke Honda - werd Schaken gelijk kampioen. Na één seizoen in de Eredivisie met VVV werd Schaken opgepikt door Feyenoord. De Amsterdammer had het moeilijk in Rotterdam, maar wist uiteindelijk een basisplaats te veroveren. Schaken speelde dusdanig goed dat hij werd opgeroepen voor Oranje. De rappe buitenspeler scoorde twee keer in zeven interlands. Inmiddels speelt Schaken - na een avontuur in Azerbeidzjan - bij ADO Den Haag.

4. Bas Dost

Bas Dost scoorde 32 keer in 34 competitiewedstrijden tijdens zijn laatste seizoen in Nederland. De boomlange spits dwong met zijn goede spel bij sc Heerenveen een transfer af naar VfL Wolfsburg, waar hij inmiddels vier seizoenen achter de rug heeft. Dost, die als speler van VfL Wolfsburg zes keer het Nederlands elftal (één doelpunt) haalde, begon zijn carrière in de Jupiler League bij FC Emmen. Erg gelukkig was Dost niet in Emmen, waar hij tevens de jeugdopleiding doorliep. Tijdens het seizoen 2007/2008 debuteerde Dost namens de Emmenaren, maar FC Emmen-trainer Gerry Hamstra zag - tot onvrede van Dost - geen basisspeler in Dost. De spits mocht slechts vijf van zijn 23 competitiewedstrijden in de basis beginnen, omdat Hamstra in Dost de ideale pinchhitter zag. Heracles Almelo dacht daar anders over en nam Dost over van FC Emmen. Na twee seizoenen in Almelo werd sc Heerenveen concreet voor de aanvaller.

3. Mounir El Hamdaoui

De carrière van Mounir El Hamdaoui is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar toch gaan we het proberen. De Marokkaanse aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Excelsior en debuteerde op zijn zeventiende in de hoofdmacht van de Kralingers. El Hamdaoui kwam tijdens het seizoen 2001/2002 tot twee treffers in zes wedstrijden. El Hamdaoui promoveerde meteen met Excelsior naar de Eredivisie, maar daar moest El Hamdaoui het vooral doen met korte invalbeurten. Excelsior degradeerde gelijk weer naar de Jupiler League en toen was het voor de Marokkaan tijd om uit te blinken. De jongeling scoorde zeventien competitietreffers tijdens het seizoen 2003/2004 en was tijdens het seizoen 2004/2005 hard op weg om minimaal dezelfde cijfers te halen. El Hamdaoui stond op elf treffers in veertien competitiewedstrijden toen plotseling Tottenham Hotspur op de stoep stond. El Hamdaoui pakte zijn koffers, maar speelde nimmer in de Premier League. Na een korte verhuurperiode bij Derby County vertrok de aanvaller in de zomer van 2006 naar Willem II. Via AZ Alkmaar kwam El Hamdaoui uiteindelijk bij Ajax terecht. Onder Martin Jol kende El Hamdaoui een sterke periode in Amsterdam, maar na de komst van Frank de Boer was er geen plaats meer voor de aanvaller. El Hamdaoui zocht vervolgens zijn heil in het buitenland, waar hij speelde voor Málaga en Fiorentina. Onlangs speelde hij nog even voor AZ, maar na zeven wedstrijden en één doelpunt vertrok hij naar Qatar om voor Umm-Salal te gaan spelen. In de woestijn scoorde El Hamdaoui tot dusver zeven keer in negen competitieduels.

2. Salomon Kalou

In het kielzog van zijn grote broer Bonaventure Kalou kwam Salomon Kalou in januari 2003 naar Feyenoord. Kalou stond te boek als een groot talent, maar na twee wedstrijden in de hoofdmacht van Feyenoord werd het duidelijk dat Kalou eerst elders ervaring moest opdoen. Feyenoord had op dat moment nog een samenwerkingsverband met Excelsior, waardoor Kalou tijdens de tweede seizoenshelft van het seizoen 2003/2004 ging spelen voor Excelsior. De Kralingers speelden in de Jupiler League en Kalou bleek een ware attractie. De Ivoriaan kwam slechts elf keer in actie namens Excelsior, maar desondanks liet Kalou een onuitwisbare indruk achter. Het seizoen daarop speelde Kalou voor Feyenoord en scoorde hij twintig keer in de Eredivisie. Het jaar daarna voegde de Ivoriaan daar nog eens vijftien treffers aan toe. José Mourinho had inmiddels genoeg gezien en besloot Kalou naar Londen te halen. Bij Chelsea had Kalou niet altijd een basisplaats, maar kwam hij toch tot 37 treffers in 156 wedstrijden in de Premier League. Na zes jaar bij Chelsea was Kalou toe aan iets nieuws en ging hij aan de slag bij OSC Lille. De afgelopen twee jaar stond Kalou onder contract bij Hertha BSC. Die club eindigde het afgelopen seizoen op een knappe zevende plaats, mede door veertien doelpunten van de Ivoriaan.

1. Klaas Jan Huntelaar

De carrière van Klaas Jan Huntelaar leek al voorbij voordat deze begonnen was. De Achterhoeker speelde in de jeugdopleiding van De Graafschap, maar werd vervolgens opgepikt door PSV. De Eindhovenaren zagen brood in de spits, maar verder dan één invalbeurt kwam Huntelaar niet bij PSV.  Huntelaar werd op huurbasis gestald bij De Graafschap, maar ook bij de Doetinchemmers wist de spits niet te imponeren. In negen wedstrijden voor De Graafschap wist Huntelaar niet te scoren. De spits besloot om tijdens het seizoen 2003/2004 een stapje terug te doen en ging spelen voor AGOVV. Dat was een goede zet, want na één jaar in de Jupiler League was er volop belangstelling voor de spits. Huntelaar scoorde 26 keer in 35 wedstrijden namens de Apeldoorners en verdiende daarmee een transfer naar sc Heerenveen. In Friesland bleef Huntelaar doorgaan met scoren, waardoor Ajax in januari 2006 besloot om de spits over te nemen van Heerenveen. Ook in Amsterdam vond Huntelaar het net makkelijk, waarna hij een droomtransfer naar Real Madrid maakte. Via AC Milan kwam Huntelaar vervolgens terecht bij Schalke 04, waar hij tachtig doelpunten in 159 competitiewedstrijden wist te maken.

De top tien net niet gehaald: Lasse Schöne, Nacer Chadli, Dries Mertens, Nordin Amrabat, Oussama Assaidi, Keisuke Honda en Derk Boerrigter.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner