18.07.2016 13:52

Oranje U19 rekent niet af met EK-syndroom

Het is de talenten van Nederland weer niet gelukt om zich te plaatsen voor de knock-outfase van het EK voor spelers onder de negentien. Tegen Frankrijk was een remise voldoende, maar de Fransen walsten over Oranje heen: 1-5. In 1995 lukte het Nederland voor het laatst om de groepsfase te overleven, op het toernooi in Duitsland wacht nu alleen nog een play-offwedstrijd.

Met veel ervaring in de voorhoede maakten de Fransen het Oranje erg moeilijk in de openingsfase. Na tien minuten was het dan ook al raak, Ludovic Blas speelde Hidde ter Avest uit alsof hij er niet stond en bediende vervolgens Kylian Mbappé: 0-1. De talenten uit Nederland kwamen niet lekker in het spel, maar scoorden bijna via Pablo Rosario, die op de paal kopte. Na een half uur ging het alsnog mis voor het Nederlands elftal, dat Jean-Kévin Augustin vanuit de draai knap zag scoren. Een resultaat leek met de minuut verder weg te zijn, totdat Steven Bergwijn in de zestien werd neergelegd. Abdelhak Nouri pakte het cadeautje tien minuten voor rust uit vanaf de stip: 1-2.

Wie dacht dat Oranje met frisse moed begon aan de tweede helft, kwam bedrogen uit. Nog geen vijf minuten na het fluitsignaal stond het al 1-3. Augustin was de scherpste na een verdedigende actie van Oranje en wandelde zo zijn tweede treffer van de middag binnen. Het Nederlands elftal knakte en dat was de ideale situatie voor het duo Augustin-Mbappé. De spits van Paris Saint-Germain bediende zijn landgenoot voor de 1-4 en maakte zelf na een solo de vijfde treffer van Frankrijk.

De Fransen werkten in het restant van de wedstrijd nog wat aan het zelfvertrouwen, maar gescoord werd er niet meer. Het winnende land speelt in de halve finale tegen Portugal, Oranje gaat als nummer drie van de groep richting de play-offs. Tegen Duitsland strijden de Nederlanders voor een plek op het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea voor spelers onder de twintig. Dat toernooi wordt in 2017 georganiseerd.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner