28.07.2016 22:42

Fris AZ deelt de eerste klap uit aan Grieken

AZ heeft donderdagavond zonder problemen een keurig resultaat geboekt in het heenduel van de derde voorronde Europa League. In eigen huis versloeg het team van coach John van den Brom het Griekse PAS Giannina. Matchwinner werd verdediger Derrick Luckassen met een rake kopbal in de eerste helft: 1-0.

De grote nieuwkomer bij AZ was letterlijk en figuurlijk Wout Weghorst. De van Heracles Almelo overgekomen spits gaat dit seizoen de honneurs waarnemen van de vertrokken Vincent Janssen. De overige nieuwelingen, Rens van Eijden, Mats Seuntjens en Fred Friday begonnen op de reservebank. De Alkmaarders hadden er zin in en openden furieus. Alireza Jahanbakhsh kreeg in de beginfase twee aardige mogelijkheden. De eerste ging echter voorlangs en even later werd een poging van dichtbij geblokkeerd door een Griekse tackle.

Na het leuke begin was er een lange fase waarin weinig gebeurde. Tien minuten voor rust veranderde dit weer. Een hoekschop van Stijn Wuytens werd bij de tweede paal in het doel gekopt door de jonge Derrick Luckassen: 1-0. Daarna kreeg AZ drie aardige mogelijkheden op een tweede doelpunt. Pogingen van Joris van Overeem en Jahanbakhsh werden echter gekeerd door doelman Alexandros Paschalakis. In blessuretijd van de eerste helft werd een hard schot van de Iraanse rechtsbuiten geblokkeerd door een Griekse rug.

Jahanbakhsh miste veel kansen, maar was in ieder geval zeer bedrijvig. Vele aanvallen gingen over de rechterkant van de nummer zeven. Het werd er na rust echter niet beter op. AZ durfde geen risico’s te nemen en wilde absoluut geen tegendoelpunt incasseren. Het spel bleef dan ook zeer voorzichtig vanuit beide kanten. Na een uur spelen probeerde Jahanbakhsh het bijna vanaf de achterlijn. Zijn diagonale schot werd echter gepareerd in de korte hoek door doelman Paschalakis.

Na ruim een uur spelen kwam nieuweling Fred Friday in het veld. De Nigeriaanse spits was de vervanger van de tegenvallende Weghorst. Ook met Friday bleven de Alkmaarse mogelijkheden schaars. Daartegenover konden de Grieken helemaal niets bolwerken. De defensie van AZ stond stabiel en liet geen gaten vallen. Uiteindelijk trokken de Alkmaarders de overwinning vrij eenvoudig over de streep. Met een 1-0 resultaat speelt AZ volgende week donderdag de return in Griekenland.

Door: Koen Larmit