31.07.2016 19:53

PSV pakt eerste prijs van het seizoen

Davy Pröpper (2e l.) heeft PSV op voorsprong gezet tegen Feyenoord. Gastón Pereiro (l.), aanvoerder Luuk de Jong en Jetro Willems (r.) vieren het feestje met de middenvelder mee. (31-07-2016)
Davy Pröpper (2e l.) heeft PSV op voorsprong gezet tegen Feyenoord. Gastón Pereiro (l.), aanvoerder Luuk de Jong en Jetro Willems (r.) vieren het feestje met de middenvelder mee. (31-07-2016)

Een puntertje van Davy Pröpper in de eerste helft was goed voor de enige treffer in Amsterdam. Op zondagavond won PSV daardoor de Johan Cruijff Schaal ten koste van Feyenoord.

In Amsterdam begonnen de bekerwinnaar en landskampioen van vorig jaar rustig aan de opening van het nieuwe seizoen. PSV kreeg wel de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar na vijf minuten krulde Andrés Guardado zijn vrije trap tegen de lat. In het eerste half uur was dat aanvallend gezien lange tijd het enige noemenswaardige in deze wedstrijd.

Vlak voor het verstrijken van het half uur lag de bal ineens op de stip. Jorrit Hendrix werd in de zestien van Feyenoord in zijn rug gelopen door Karim El Ahmadi. De strafschop leek een zware straf, maar doordat Luuk de Jong dit buitenkansje via de lat over schoot, zullen de discussies over deze beslissing niet al te lang aanhouden.

Ruim vijf minuten voor rust kwam PSV dan toch op voorsprong. Nadat de op papier uitspelende ploeg haar eerste vijf kansen niet binnen de palen kreeg, punterde Davy Pröpper de bal met zijn linker in de lange hoek, nadat Feyenoord een verre ingooi niet goed wist uit te verdedigen. Voor de rust wisten de Rotterdammers hier aanvallend gezien helemaal niets tegenover te zetten, waardoor deze voorsprong voor PSV verdiend was.

Na de rust liet Feyenoord direct merken dat het zich niet zonder slag of stoot bij een nederlaag neer wilde leggen. Tonny Vilhena kreeg na vijf minuten een levensgrote kans, maar kreeg deze niet voorbij doelman Jeroen Zoet. Ruim vijf minuten later kopte Guardado de bal net voor de lijn weg, nadat Eric Botteghin de bal uit een hoekschop richting de verre hoek kopte.

De hele tweede helft bleven de Rotterdammers aandringen. Nicolai Jørgensen, de ingevallen Bilal Başaçıkoğlu en Terence Kongolo kregen kansen, maar hadden allemaal het vizier niet op scherp staan, waardoor PSV relatief eenvoudig overeind wist te blijven. De rollen waren omgedraaid met hoe het de eerste helft was, want in de tweede helft was PSV aanvallend gezien grotendeels onmachtig.

Doordat PSV dit de hele tweede helft vol wist te houden, was de treffer uit de eerste helft voldoende om de eerste prijs van het seizoen mee naar Eindhoven te nemen. Voor de regerend landskampioen is dat een mooie opsteker richting de start van de competitie.

Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner