07.08.2016 18:34

Auassar zorgt voor vreugde bij Roda JC

Adil Auassar heeft Roda JC op gelijke hoogte gebracht tegen Heracles Almelo. Tom Van Hyfte viert op de achtergrond mee. (07-08-2016)

Roda JC Kerkade heeft zich zondagavond goed weten terug te knokken in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Heracles Almelo. Na een 0-1 ruststand was nieuweling Adil Auassar de man van de mooie gelijkmaker: 1-1. Het bleek uiteindelijk een terechte afspiegeling van het wedstrijdbeeld.

Met zes nieuwe spelers in de basis begon Roda JC in eigen huis tegen Heracles. Roel Brouwers keerde na elf jaar Bundesliga-avonturen terug bij de Koempels en speelde naast de jonge Frederic Ananou. Op het middenveld nam Adil Auassar plaats en in de aanval zagen we nieuwelingen Mikhail Rosheuvel, David Boysen en Cyprioot Nestoras Mitidis. Bij Heracles waren Ramon Zomer en Thomas Bruns niet geheel fit waardoor er basisplaatsen ingeruimd waren voor de 18-jarige Justin Hoogma en Peter van Ooijen. Verder kreeg Brahim Darri de voorkeur boven de van SBV Excelsior overgekomen Brandley Kuwas.

Na een gezapig begin van de wedstrijd namen de bezoekers het initiatief. Het team van coach John Stegeman kreeg mogelijkheden via Darri en Jaroslav Navratil. Laatstgenoemde wist in de 33e minuut de openingstreffer aan te tekenen. Na geblunder in de Roda-verdediging profiteerde de Tsjechische rechtsbuiten met een hard schot: 0-1. Nieuwbakken Roda-coach Yannis Anastasiou had aanvallend voetbal beloofd aan de Limburgse fans. In de eerste helft kwam dit echter totaal niet tot uiting. Roda had weinig in te brengen en beperkte zich met name tot verdedigen.

In het begin van de tweede helft kon Roda tevens geen potten breken. Heracles deed het rustig aan en bouwde op de 0-1 voorsprong. Het was voor Anastasiou het teken om een dubbele wissel door te voeren. Debutanten Brouwers en Mitidis werden vervangen door nieuweling Christian Kum en Daniel De Silva. De eerste mogelijkheid na rust was voor de jonge De Silva. Na gepruts bij doelman Bram Castro werd een inzet van de 19-jarige Australiër alsnog gekeerd. Even later schoot Auassar de bal na een goede loopactie op de paal. Het was in ieder geval duidelijk dat Roda meer vertrouwen had na de wissels.

Twintig minuten voor tijd was het dan toch raak voor de thuisploeg. Na een sterke individuele actie rondde Auassar bekwaam af door de benen van Castro: 1-1. Zo toonde de van Excelsior overgekomen middenvelder direct zijn klasse. Het was Roda dat na de gelijkmaker het nadrukkelijkst op zoek ging naar de overwinning. De bleef echter voor beide ploegen uit. Roda en Heracles beginnen met een gelijkspel aan de competitie. Voor zowel Anastasiou als Stegeman is er voldoende werk aan de winkel.

Door: Koen Larmit