21.08.2016 09:02

Brazilië wint Olympische Spelen in eigen land

De Braziliaanse voetballers hebben zichzelf onsterfelijk gemaakt tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De formatie van Neymar schopte het tot de finale en wist daarin na penalty's de talenten uit Duitsland te verslaan. Het was Nils Petersen, gedeeld topscorer van het toernooi, die de beslissende strafschop miste na de verlenging.

Neymar moest van zijn club FC Barcelona kiezen; meedoen aan de Copa América, of spelen op de Olympische Spelen. De aanvaller van de Catalanen koos voor het laatste en had een belangrijke rol voor zijn land op de Spelen. Neymar scoorde in totaal vier keer, waarvan één keer in de finale. Na een klein half uur spelen schoot de Braziliaan een vrije trap achter doelman Timo Horn.

Duitsland had lang geen antwoord op de voorsprong van het thuisland, maar na een uur spelen kwam Max Meyer met de verlossende treffer. Het lukten Brazilië en Duitsland vervolgens niet om te scoren, ook niet in een ietwat saaie verlenging. Penalty's moesten daarop de beslissing brengen, waarbij de eerste acht penalty's raak gingen. Nadat Petersen miste mocht Neymar aantreden voor de laatste pingel, de superster van het land faalde niet: 5-4.

Voor Brazilië is het pas de eerste keer dat de eindzege op de Olympische Spelen wordt gepakt. In 2012 werd de finale verloren van Mexico, in 2008 strandden de Goddelijke Kanaries in de halve finale. Ook in 1988 en 1984 werd de eindstrijd zonder succes gevoetbald, maar met dat trauma heeft Brazilië dit jaar afgerekend.