01.09.2016 22:37

Slap Oranje verliest testcase tegen de Grieken

Wesley Sneijder (l.) en Kevin Strootman (r.) balen van de gelijkmaker van Griekenland. (01-09-2016)
Wesley Sneijder (l.) en Kevin Strootman (r.) balen van de gelijkmaker van Griekenland. (01-09-2016)

De testcase van het Nederlands elftal tegen Griekenland is uitgedraaid op een deceptie. De ploeg van Danny Blind opende sterk, maar na de 1-0 van Georginio Wijnaldum zakte Oranje compleet weg. In Eindhoven, waar voor het eerst in vijf jaar weer een interland van Oranje plaatsvond, zegevierde de Europees kampioen van 2004 met 1-2. Wederom een klap die Blind moet zien te verwerken met zijn selectie.

Het Nederlands elftal, dat met Jeroen Zoet onder de lat begon, startte erg sterk. Het was Wijnaldum die in de beginfase tweemaal op doel schoot, maar beide keren Orestis Karnezis zag keren. Na een klein kwartier was het dan toch raak voor de middenvelder van Liverpool, al gingen de meeste credits uit naar Vincent Janssen. De aanvaller van Oranje kapte een tegenstander het bos in en legde de bal panklaar voor Wijnaldum. Voor de aanvallende middenvelder was het een koud kunstje om de bal over de lijn te tikken: 1-0. Zodoende leken de perikelen rondom Bert van Oostveen, Ruud Gullit, Marco van Basten, Dick Advocaat en Hans Jorritsma geen negatieve werking te hebben op de ploeg van Blind.

Oranje liet daarna even de teugels vieren, waardoor Zoet moest optreden. De doelman van PSV plukte een afstandsschot van de Grieken prachtig uit de kruising. De passieve houding van Oranje duurde voort en werd ook afgestraft, daar spits Kostas Mitroglou na een hele scherpe voorzet van dichtbij ongehinderd hard raak kopte. De ploeg van Michael Skibbe hield daarna de controle en was feller en gretiger dan het Nederlands elftal. Griekenland, dat zich net als Oranje wil revancheren voor een rampzalige EK-kwalificatie, kreeg voor rust nog wat kleine kansen, al hoefde Zoet zich niet bovenmatig in te spannen.

Na de theepauze pakte Oranje het niveau van de openingsfase weer op. Het probeerde met snelle combinaties de hechte verdediging van de Grieken open te spelen. Dat leidde tot een kans van Janssen. De in de rust ingevallen doelman Stafanos Kapino moest direct handelend optreden, maar plukte de poging van de spits van Tottenham uit de hoek. De Grieken namen daarna het initiatief weer over van Oranje en drukte de ploeg van Blind steeds verder achteruit. Dat leidde een kwartier voor tijd tot een tweede Griekse treffer. Zoet kon nog handelend optreden bij de poging van Mitroglou, maar invaller Giannis Gianniotas was er als eerste bij om de rebound binnen te trappen: 1-2.

Voor deze treffer was er nog mooi nieuws voor Jorrit Hendrix. De middenvelder van PSV verving Kevin Strootman, wat betekende dat de in vorm verkende Hendrix zijn debuut maakte voor Oranje. Blind gooide vervolgens zijn formatie om en ging 3-3-4 spelen, met Bas Dost als pinchhitter. Tot een echt slotoffensief leidde dit niet. Grote kansen bleven uit, hoewel de ingevallen Davy Klaassen en Davy Pröpper nog hard over het doel van Kapino schoten. Treffers vielen er niet meer, waardoor Oranje met een slecht gevoel zal afreizen naar Zweden voor het eerste kwalificatieduel voor het Wereldkampioenschap.

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner