15.09.2016 20:49

AZ heeft in alle opzichten vervelende avond

AZ is de Europa League-groepsfase op een nare manier begonnen. Het gaf met een man meer tegen Dundalk vlak voor tijd een voorsprong uit handen. Belangrijker nog: het verloor Stijn Wuytens, die tijdens het maken van de 1-0 zwaar geblesseerd raakte.

Trainer John van den Brom gaf voor de wedstrijd de voorkeur aan Fred Friday in de spits, waardoor Wout Weghorst moest toekijken. Vanaf de bank zag hij, net als het hele AFAS Stadion, hoe AZ de Ierse opponent geen moment de wil kon opleggen. Sterker nog, de tegenstander was in de tegenaanval gevaarlijker, Sergio Rochet moest redding brengen toen Daryl Horgan vrij op hem afkwam. Op slag van rust maakte Friday 1-0, maar de Maltese arbitrage keurde het doelpunt af voor buitenspel. De Nigeriaanse spits stond echter op gelijke hoogte, dus de treffer had moeten tellen.

Na rust werd AZ sterker, maar Dundalk weerde zich nog altijd kranig. Na een uur veranderde alles. Wuytens verschalkte Dundalk-doelman Gary Rogers met een kopbal van ver, maar kwam daarbij heel lelijk in botsing met de sluitpost. Hoewel het 1-0 stond, was er van vreugde in het AFAS Stadion geen sprake. Wuytens’ teamgenoten, trainer en ook tegenstanders waren zichtbaar ontdaan over het verschrikkelijke lot van de middenvelder, die per brancard afgevoerd werd richting het ziekenhuis.

Het spel ging uiteindelijk verder, maar in een zeer bedrukte sfeer. Twintig minuten voor tijd kreeg Stephen O’Donnell zijn tweede gele kaart, waarmee de wedstrijd gespeeld leek. Dundalk groef zich nu voor het eerst in de wedstrijd in en AZ leek de wedstrijd over de streep te trekken. Leek. Matthias Johansson maakte een onnodige overtreding, kreeg daar geel voor, maar het ergste moest nog komen. Invaller Ciáran Kilduff kopte de vrije trap binnen: 1-1. Door de blessure bij Wuytens waren er maar liefst negen minuten blessuretijd. AZ werd via invaller Iliass Bel Hassani nog wel gevaarlijk, maar tot scoren kwam het niet meer.

Door: Jan Willem Spaans