03.10.2016 19:56

Xavi: "We hebben veel van Nederland geleerd"

Xavi Hérnandez (r.) dribbelt voorbij Arjen Robben (l.) en Mark van Bommel (m.). De Spanjaard houdt de bal dicht bij zich. (06-07-2010)
Xavi Hérnandez (r.) dribbelt voorbij Arjen Robben (l.) en Mark van Bommel (m.). De Spanjaard houdt de bal dicht bij zich. (06-07-2010)

Xavi Hérnandez is momenteel nog als voetballer actief bij Al Sadd in Qatar, maar is al flink bezig met zijn ontwikkeling als trainer. Op een trainersbijeenkomst in Amsterdam is de Spanjaard lovend over het Nederlandse voetbal.

Achttien jaar geleden maakte Xavi zijn debuut bij FC Barcelona onder trainer Louis van Gaal. Van Gaal heeft veel betekend voor de middenvelder. "Van Gaal was voetbaltechnisch een vader voor me, net zoals ik eerder over Cruijff zei. Na Cruijff kwam Van Gaal en daarna Frank Rijkaard. We hebben veel van Nederland geleerd."

"Van Gaal heeft een sterk karakter en is een erg veeleisende trainer", vervolgt Xavi in gesprek met Frank Evenblij bij Bankzitters. "Dus hij zat de jonge spelers achter hun vodden. Wij kwamen van Barcelona B, waar het er veel gemoedelijker aan toe ging. Dus die hoge eisen van Barcelona en een trainer als Van Gaal, die soms flink kon schreeuwen, was voor ons als jonge spelers een grote verandering. Maar met de tijd besef je hoe groot hij was."

Xavi verruilde in de zomer van 2015 zijn geliefde Barcelona voor het avontuur bij Al Sadd. De 36-jarige Xavi is al bezig met zijn toekomst in Qatar. "Het is een grote verandering, want het is erg heet en het is een andere competitie. Het is niet meer op het hoogste niveau, maar ik ben aan het leren. Ik ga niet alleen door met voetbal omdat ik ervan hou en fit ben, maar ik ben me als trainer aan het ontwikkelen om een toekomst in het voetbal te hebben."

De controleur zit in de nadagen van zijn carrière, met een volle prijzenkast als bagage. In 2010 stond Xavi in de basis toen Spanje de WK-finale won van Oranje. Xavi heeft een hoge pet op van het Nederlandse voetbal. "Helaas heeft Nederland drie WK-finales verloren. Maar Nederland zal vast en zeker weer in de finale komen te staan. En de vierde keer zullen ze zeker winnen. Ze verdienen het, vanwege de liefde voor het voetbal."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner