06.10.2016 20:28

Jong Oranje verspeelt Europese droom

Riechedly Bazoer heeft een kans gemist tijdens Jong Nederland - Jong Turkije en baalt daarvan. (06-10-2016)
Riechedly Bazoer heeft een kans gemist tijdens Jong Nederland - Jong Turkije en baalt daarvan. (06-10-2016)

Jong Oranje lijkt haar laatste kans om uitzicht te houden op het Europees kampioenschap in Polen verspeeld te hebben. De ploeg van nieuwbakken bondscoach Art Langeler kwam in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten uit Turkije.

Aan de zijde van Jong Oranje waren er basisplaatsen voor liefst vijf spelers van Ajax. Debutant Donny van de Beek vormde het middenveld met ploeggenoten Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer, terwijl ook Anwar el Ghazi en Kenny Tete een plek bij de eerste elf kregen. Aan de zijde van de Turken waren er basisplaatsen voor Bilal Başaçıkoğlu (Feyenoord), Erol Alkan (FC Dordrecht) en Tolgahan Çiçek (De Graafschap).

De eerste helft werd volledig gedomineerd door de manschappen van Langeler. Kansen waren er genoeg voor onder meer Ricardo Kishna, Riedewald en El Ghazi. De grootste mogelijkheid was echter voor Bazoer. Na een goede actie van Kishna kon de middenvelder van Ajax op zo’n tien meter van het doel binnenschuiven, maar de poging eindigde op de rechterpaal.

Turkije, dat gedurende de eerste 45 minuten werd overrompeld, herstelde zich na de theepauze en kreeg via invaller Kenan Karaman een gigantische kans op de 0-1. Na 67 minuten mocht de aanvaller het voor een vrijwel leeg doel proberen vanaf zo’n vijf meter, maar tot zijn eigen schrik en dat van het gehele AFAS Stadion ging de bal naast het doel.

Op dat moment was Jong Oranje het even helemaal kwijt, maar naarmate het einde van de wedstrijd in zicht kwam, herstelde het elftal zich meer en meer, waardoor de kansen weer begonnen te komen. Onder andere invallers Joris van Overeem, Oussama Idrissi en El Ghazi kregen goede kansen, maar telkens ontbrak het geluk of lag Turkije-doelman Gökhan Akkan in de weg.

Omdat ook aan de andere kant niet gescoord werd, eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel. Hierdoor lijkt het EK 2017 in Polen definitief vergeten te kunnen worden. Komende dinsdag wacht nog wel de laatste groepswedstrijd tegen Jong Cyprus. Bij een zege zou Jong Oranje via een miraculeuze ontsnappingsroute nog kans kunnen maken om bij de beste vier nummers twee te eindigen. In dat geval mag de ploeg nog hopen op het eindtoernooi. 

Door: Joey Knobben

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner