07.10.2016 22:32

Promes leidt ruime overwinning Oranje in

Quincy Promes (l.) viert zijn tweede doelpunt tegen Wit-Rusland met bankzitter Memphis Depay (r.). (07-10-2016)

Het Nederlands elftal heeft vrijdag een niet al te moeilijke avond beleefd tegen Wit-Rusland. Mede dankzij twee doelpunten van Quincy Promes werden de Wit-Russen in het tweede WK-kwalificatieduel met 4-1 verslagen. Het vizier van Oranje richt zich nu op Frankrijk, dat maandag in de Amsterdam ArenA de tegenstander is.

Het publiek in Rotterdam kreeg een eerste helft met twee gezichten te zien. Het Nederlands elftal begon sterk aan de wedstrijd en ging vanaf de eerste minuut op jacht naar de openingstreffer. De beloning kwam na een kwartier spelen, toen Quincy Promes doelman Andrey Gorbunov in de korte hoek verschalkte en daarmee zijn eerste interlanddoelpunt maakte. Na een halfuur spelen mocht Promes weer zijn handen in de lucht steken. De aanvaller van Spartak Moskou nam een afgeslagen hoekschop op de pantoffel en wist de bal opnieuw tegen de touwen te werken.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Oranje, dat veel goede aanvallen op de mat legde. Debutant Rick Karsdorp maakte een uitstekende indruk en werd veel in het spel betrokken. In het laatste kwartier van de eerste helft waren het echter de Wit-Russen die de kansen kregen. Nadat Sergey Kornilenko net voorlangs schoot, was het Mikhail Gordeychuk die dé kans op de aansluitingstreffer kreeg. Hij miste echter oog in oog met Maarten Stekelenburg, waardoor Oranje toch met een 2-0 voorsprong de rust in ging.

Na rust kreeg het team van bondscoach Danny Blind de deksel op de neus. Van dichtbij maakte Aleksey Rios de 2-1, waardoor de spanning in de wedstrijd terug was. Het Nederlands elftal leek wakker geschud en stelde snel orde op zaken. Na gepruts in de Wit-Russische verdediging schoot Vincent Janssen op de paal, waarna Davy Klaassen in de rebound de marge weer op twee bracht. Niet veel later scoorde de sterk spelende Janssen zelf ook. De spits van Tottenham Hotspur ramde de bal op mooie wijze in de verre kruising. In de slotfase kreeg Oranje nog een aantal goede mogelijkheden, maar een vijfde doelpunt bleef uit.

Na het gelijkspel tegen Zweden (1-1) staat het Nederlands elftal door de zege op Wit-Rusland op vier punten uit twee wedstrijden. Ook Frankrijk en Zweden staan na twee duels op vier punten. De Fransen waren met 4-1 te sterk tegen Bulgarije, Zweden boekte een moeizame 0-1 zege in Luxemburg. Maandag speelt het Nederlands elftal in Amsterdam het nu al cruciale duel met Frankrijk.

Door: Vincent Houttuin