15.10.2016 09:00

Hoe is het met: wereldreiziger Melvin Platje

Zes jaar lang in Nederland spelen voor FC Volendam en NEC en vervolgens je opwachting maken in de Champions League: het overkwam Melvin Platje. Op 17 juli 2013 speelde Platje het tweeluik met KF Skënderbeu. De spits stond met Neftçi PFK in het kampioenenbal, maar het avontuur in Baku werd geen succes. Naast Azerbeidzjan speelde Platje ook nog in Zweden, Frankrijk en inmiddels Duitsland.

Als gewaardeerde basiskracht deed Platje het vier seizoenen lang uitstekend bij Volendam, waar hij in 2007 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Het vissersdorp beleefde veel plezier aan haar spits. "Ik heb drie jaar als basisspeler gespeeld, alleen het jaar in de Eredivisie was ik wat vaker invaller. Daar hield ik de bijnaam supersub aan over, maar daarna heb ik als basisspeler 21 en veertien doelpunten gemaakt in de Jupiler League", aldus de inmiddels 27-jarige Platje in gesprek met Voetbal.com.

Na een kleine honderd competitiewedstrijden en 43 doelpunten voor Volendam, ging Platje voor een nieuwe kans in de Eredivisie bij NEC. Ook in Nijmegen mocht Platje regelmatig zijn optreden maken in de punt van de aanval. Zijn doelpuntenproductie haalde in Nijmegen de dubbele cijfers niet, maar was wel genoeg om interesse te wekken van verschillende clubs. Platje koos voor het avontuur bij Neftçi PFK in Azerbeidzjan. "Ik had ook opties in Nederland. Ik was topscorer van NEC geworden, wel met maar negen goals, maar dat was wel het meeste van het team. Er was interesse, maar ik had toen al een voorkeur om naar Azerbeidzjan te gaan. Ze speelden Champions League en Baku (hoofdstad van Azerbeidzjan red.) is een mooie stad om te wonen, het complete plaatje zag er gewoon goed uit."

"Daar ging het niet zoals verwacht. Er mogen daar maar vier of vijf buitenlanders in de basis spelen. Wij hadden er een stuk of negen. Je speelt dan de ene keer wel, dan weer niet. Als je dan een keertje niet scoort, sta je weer wissel." Toch maakte Platje wel zijn opwachting in de Champions League. De spits die begon bij Volendam, speelde het tweeluik met KF Skënderbeu. "Ondanks dat het de voorrondes waren, wil elke voetballer dat wel meemaken denk ik."

In Azerbeidzjan ging het Platje minder goed af dan in Nederland, waardoor hij in zijn eerste seizoen bij Neftçi al aan Kalmar FF werd verhuurd. Ook in Zweden werd de aanvaller geen succes en het contract tussen Platje en Neftçi werd na één seizoen beëindigd. VVV-Venlo bood een uitweg, waardoor de aanvaller in 2014 al snel terug was in het vertrouwde Nederland. "In Nederland heb ik een goede naam. Daar heb ik elk seizoen veel goals gemaakt. In het buitenland ging dat wat minder."

De Nederlandse competitie leek gemaakt voor Platje. In Venlo scoorde hij weer een mooi aantal doelpunten: veertien treffers in 33 wedstrijden in de Jupiler League. Toch was Platje na één seizoen weer vertrokken. Het Franse Stade Brest stond in de zomer van 2015 op de stoep en Platje liet Nederland opnieuw achter zich voor het buitenlandse avontuur. "Het was gewoon een stap vooruit. Ik ging naar een mooie club in Frankrijk. Ze hadden in de Ligue 1 gespeeld en wilden daar weer naar terug. Ik zag die uitdaging wel zitten."

"Als je in het buitenland als buitenlander één wedstrijd niet scoort, dan zijn ze je snel zat. Zo gaat dat gewoon. Ik dacht eigenlijk dat het in Frankrijk niet zo was en dat ze meer waren zoals de Duitsers. Dat als je niet scoort, maar wel hard werkt, je blijft staan." Dat bleek niet zo te zijn, want een half jaar en één doelpunt verder vertrok Platje weer uit Frankrijk. Hansa Rostock uit de derde Liga in Duitsland nam hem al in de winter over.

De transfer naar Rostock betekende de vijfde verhuizing in drie jaar tijd, maar Platje heeft daar geen problemen mee. "Ik ben daar heel makkelijk in. Mijn familie woont nog wel in Nederland en mijn kinderen gaan daar naar school. Nu in Duitsland zit ik op vijf uurtjes met de auto. Ik ga nu om het weekend naar huis. Toen de kinderen klein waren, verhuisden ze gewoon met me mee."

Bij Hansa Rostock heeft Platje nog een contract tot het einde van het seizoen, waardoor een nieuwe verhuizing in de maak lijkt. Echte toekomstplannen heeft de spits nog niet, maar een nieuwe terugkeer naar Nederland is niet uitgesloten. "Ik speel nu veel en ik kijk niet naar de toekomst. Misschien dat ik volgend jaar naar Nederland kom, ik zie wel hoe het gaat." De zekerheid die Platje in Nederland had is er niet meer bij. Toch zou hij zo weer de stap naar het buitenland maken. "Ik heb nergens spijt van."

Deel I: Björn Vleminckx
Deel II: Melvin Platje

Door: Pim Westenberg

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner