20.10.2016 22:57

Einde van Europees avontuur in zicht voor AZ

V.l.n.r: Mattias Johansson, Levi García, Stijn Wuytens en Ridgeciano Haps balen na de wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv. AZ gaat zonder goed te spelen onderuit in de Europa League: 1-2. (20-10-2016)

AZ wacht na drie wedstrijden in de Europa League nog op de eerste zege in groep D. De Alkmaarders maakten donderdag in eigen huis een zeer slappe indruk tegen Maccabi Tel Aviv en gingen roemloos ten onder: 1-2. Het behalen van de knock-outfase is nog mogelijk, maar het wordt een moeilijke opgave voor de Eredivisionist.

Het begin van AZ was wel furieus. De thuisploeg begreep dat het drie punten nodig had voor een kans in groep D en Derrick Luckassen zorgde binnen vijf minuten bijna voor de 1-0. De middenvelder kopte een corner kiezelhard op de lat. Iliass Bel Hassani liet zich daarna gelden, maar het was Maccabi dat op voorsprong kwam. Haris Medunjanin, oud-speler van AZ, bereikte teamgenoot Oscar Scarione met een geweldige pass, de Argentijn rondde vervolgens knap af in de linkerhoek. AZ raakte van slag en kon in de eerste helft weinig meer uitrichten.

In de tweede helft bleef het lang vlak van beide kanten, maar het was Robert Mühren die de wedstrijd openbrak. De spits, die van trainer John van den Brom voor het eerst een basisplaats kreeg in een belangrijke wedstrijd, kopte twintig minuten voor tijd een voorzet van Bel Hassani via de grond binnen voor de 1-1. AZ leek zich op te maken voor een stormloop richting de 2-1, maar kwam zeer bedrogen uit.

Tien minuten voor tijd kreeg Eyal Golasa te veel ruimte op twintig meter van het doel en het schot van de creatieveling sloeg hard binnen in de kruising. Van den Brom bracht direct Wout Weghorst in, waardoor AZ met drie spitsen kwam te voetballen, maar gescoord werd er niet meer in Alkmaar.

De nederlaag in eigen huis is al pijnlijk genoeg, maar AZ mazzelde ook op de donderdagavond. Zenit St. Petersburg stond lang op achterstand tegen het nietige Dundalk uit Ierland, maar met een eindspurt zorgden de Russen er via een 2-1 overwinning op de Ieren voor dat de tweede plaats binnen handbereik blijft voor AZ. Dit bereiken wordt echter een nagenoeg onmogelijke opgave.

Door: Jos Boesveld