03.11.2016 20:50

Europa League wordt moeilijk verhaal voor AZ

Het wordt voor AZ wel heel lastig om de tweede ronde van de Europa League te behalen. Donderdagavond pakten de Alkmaarders uit bij Maccabi Tel Aviv nog maar hun tweede punt van de groepsfase, met een teleurstellende 0-0.

Zowel Maccabi als AZ moest eigenlijk winnen om de hoop op de tweede ronde in leven te houden. Dat viel aan de eerste helft niet te merken. Beide ploegen speelden vooral om niet op een achterstand te komen, hoewel dat ook te maken kon hebben met het slechte niveau van de eerste helft. AZ kwam eigenlijk tot geen enkele noemenswaardige kans.

Maccabi wel, in de openingsfase. De IJslandse spits Viðar Kjartansson kreeg twee levensgrote kansen, dankzij een slapende AZ-defensie. Binnen twee minuten kwam hij twee keer oog in oog met doelman Sergio Rochet. De eerste keer kwam de goalie als winnaar uit de strijd, de tweede keer schoof Kjartansson ver naast. Zo bleef het bij 0-0 in de eerste helft, een stand waarmee beide ploegen niks konden.

John van den Brom maakte al vroeg in de tweede helft een statement door aanvaller Robert Mühren in te brengen voor verdediger Rens van Eijden. Hij wilde per se winnen in het Netanya Stadium. Het ontbrak de Alkmaarders echter vooral aan de laatste pass. Na iets meer dan een uur spelen werd de ploeg wel gevaarlijk, hoewel dat ditmaal via een individuele actie was. Levi García verschafte zich wat ruimte om een schot te lossen, maar doelman Predrag Rajković stond goed op te letten bij de eerste paal.

Een aantal minuten daarna was AZ weer in de buurt. Invaller Mühren tilde een vrije trap op twintig meter van het doel op fraaie wijze over de muur heen en zag de bal maar net naast gaan. Zo kwamen de Alkmaarders steeds dichter bij een doelpunt. Ook Dos Santos en Mühren kregen in de aanloop richting de slotfase nog goede kansen, maar de bal wilde er maar niet in.

In die slotfase kreeg Haris Medunjanin nog de mogelijkheid om zich te onderscheiden. De oud-AZ'er mikte de bal van randje strafschopgebied maar net naast. AZ probeerde in de laatste minuten nog wel aan te zetten richting het doel van Maccabi, maar dat leverde weinig op. Het bleef bij 0-0 in het Netanya Stadium, een teleurstellend resultaat voor de Alkmaarders.

AZ ging het duel in met de wetenschap dat een overwinning eigenlijk nodig was. Met twee punten uit vier duels wordt het wel erg lastig, maar met twee zeges en wat geluk op de andere velden is het wellicht nog mogelijk. Voor Maccabi is er eveneens nog enig werk aan de winkel. De ploeg zal inzetten op een overwinning op Dundalk in de laatste speelronde, in de hoop dat beide teams dan op een gelijk aantal punten staan.

Door: Nino Vermeulen