13.11.2016 19:50

Oranje met moeite langs stugge Luxemburgers

Tijdens het vierde WK-kwalificatieduel heeft Oranje zijn tweede zege behaald. De ploeg van Danny Blind had veel moeite met een brutaal Luxemburg, maar won uiteindelijk met 1-3. In de tweede helft trok Oranje de wedstrijd naar zich toe, met name door invaller Memphis Depay.

Blind, die Bart Ramselaar en Joshua Brenet na hun debuut tegen België ook hun basisdebuut gunde, zag dat Luxemburg brutaal van zich afbeet. Toch was het Oranje dat in de openingsfase het dichtst bij een treffer was. Eerst was het Arjen Robben, die een jaar ontbrak bij het Nederlands elftal, die de vuisten raakte van Ralph Schon, terwijl ook Georginio Wijnaldum zijn poging van afstand gekeerd zag worden door de doelman van Luxemburg. Davy Klaassen leek Oranje op voorsprong te zetten, maar de middenvelder kreeg de bal in twee instanties niet tegen de touwen.

De ploeg van Blind kwam toch op een 0-1 voorsprong na ruim een half uur spelen. Robben promoveerde een snelle combinatie via de rechtervleugel tot doelpunt, door de bal met zijn linker in de verre hoek te schuiven. Joshua Brenet, die aanvallend prima speelde maar verdedigend steekjes liet vallen, trok vervolgens Daniël Da Mota in de zestien aan zijn shirt, waardoor scheidsrechter Anthony Taylor de bal op de stip legde. Maxime Chanot bleef ijzig kalm, stuurde Maarten Stekelenburg de verkeerde hoek in en schoof de bal tegen de touwen: 1-1.

Wesley Sneijder en Robben bleven in de rust achter in de kleedkamer en werden vervangen door Memphis Depay en Steven Berghuis. Direct na de aftrap kon Klaassen ongehinderd koppen, maar zijn inzet ging recht op doelman Schon af. Na een uur spelen kwam Oranje opnieuw op voorsprong, toen Memphis, die een prima invalbeurt kende, met een ongenadig harde kopbal Schon versloeg: 1-2. De ploeg van Blind hield daarna de controle, drong Luxemburg ver terug op de eigen helft, maar wist zelf ook amper nog tot een doelpoging te komen. Memphis trok in het restant de wedstrijd naar zich toe, door ook zijn tweede treffer te maken. Middels een fraaie vrije trap zette hij de uitslag op het scorebord.

Vlak voor het eindsignaal gunde Blind ook Marten de Roon zijn debuut. De middenvelder van Middlesbrough verving de uitstekend spelende Ramselaar. Door de zege komt Oranje op gelijke hoogte met Zweden. Beide landen hebben na vier wedstrijden zeven punten verzameld. Frankrijk, de nummer één in Groep A, heeft tien punten. Luxemburg blijft door de nederlaag tegen Oranje op de laatste plaats in deze poule. Beide ploegen komen in 2017 weer in actie, op 25 maart. De ploeg van Blind speelt dan een uitwedstrijd tegen Bulgarije, terwijl Luxemburg op datzelfde moment Frankrijk ontvangt.

Door: Bastiaan Vrijhof