13.11.2016 19:59

Martina: "Die stage was op leven en dood"

PEC Zwolle-talent Hachim Mastour (l.) haakt af in de strijd om de bal, die Cuco Martina (r.) lijkt te winnen. (23-07-2016)
PEC Zwolle-talent Hachim Mastour (l.) haakt af in de strijd om de bal, die Cuco Martina (r.) lijkt te winnen. (23-07-2016)

Cuco Martina speelt inmiddels met Southampton in de Premier League, maar het had niet veel gescheeld of hij was geen prof geworden. De rechtsback kende een moeizame weg naar de top.

De Rotterdammer begon in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar moest vertrekken naar RBC Roosendaal. De Brabantse club ging in 2011 echter failliet, waarna Martina op zoek moest naar een nieuwe club.

"Ik dacht aan weer naar school gaan en de amateurs, maar toen kwam RKC. Dat was een Eredivisieclub en die stage was voor mijn gevoel leven of dood gaan", aldus de inmiddels 27-jarige Martina tegenover RTV Rijnmond.

Het werd leven en Martina maakte stappen omhoog. De verdediger kwam via FC Twente bij Southampton. "Ik ben een vechter. Misschien heb ik dat van mijn moeder. Zij heeft drie kinderen opgevoed in haar eentje, werkte had voor ons en had drie banen om ons te verzorgen. Ik gaf niet op. Mijn droom was om het hoogst haalbare te bereiken."

Martina speelde inmiddels 21 wedstrijden in de Premier League, waar hij één doelpunt maakte. Die goal maakte hij bij zijn basisdebuut, in eigen huis tegen Arsenal. "Ik heb altijd op FIFA met Arsenal gespeeld en maakte uiteindelijk een mooie goal tegen ze. Het was ook mooi om het vertrouwen terug te betalen aan trainer Ronald Koeman."

De ontwikkeling van Martina leverde hem ook de aanvoerdersband van Curaçao op. Martina speelde al 23 interlands, die hij allemaal in de basis begon, Hij was er ook bij toen Curaçao zich plaatste voor de Gold Cup.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner