24.11.2016 20:50

Jongste Ajax wint met 2-0 en is groepswinnaar

Kenny Tete schreeuwt het uit na zijn treffer tegen Panathinaikos. (24-11-2016)
Kenny Tete schreeuwt het uit na zijn treffer tegen Panathinaikos. (24-11-2016)

Ajax heeft zich donderdagavond verzekerd van de winst in Groep G van de Europa League. De Amsterdammers waren met het jongste Europese elftal ooit overduidelijk de baas tegen Panathinaikos. Lasse Schöne en Kenny Tete drukten dit in doelpunten uit (2-0).

In de Amsterdam ArenA was het een piepjong Ajax dat het opnam tegen een Grieks vreemdelingenlegioen, bestaande uit elf verschillende nationaliteiten in de basisopstelling. Onder anderen Matthijs de Ligt (17), Donny van de Beek (19), Abdelhak Nouri (19) en Matteo Cassiera (19) kregen de kans om zich te laten zien aan de tienduizenden aanwezige Ajax-supporters en zij lieten in de eerste helft zien over een groot potentieel te beschikken.

Ruim zeventig procent van het balbezit was voor de jonkies in het rood en wit, die zagen dat Panathinaikos zich ingroef op de eigen helft. Toch was de beste mogelijkheid voor de Grieken, want na balverlies van routinier Heiko Westermann schoot de rappe Colombiaanse spits Víctor Ibarbo op de paal. Kort voor de rust deed een andere ervaren Ajacied in positievere zin van zich spreken. Schöne zwabberde een vrije trap vanaf 25 meter prachtig in de hoek van doelman Luke Steele, waarmee hij Ajax dik verdiend op voorsprong zette (1-0).

Na de theepauze was het de prima spelende Tete die eveneens een duit in het zakje deed. De rechtsback zag Robin Lod de bal te ver voor zich uitspelen, veroverde het leer vervolgens met een 'panna' en schoot vanaf ruim twintig meter prachtig laag in de verre hoek (2-0). Vervolgens besloot Bosz het oppermachtige Ajax nog eens wat jonge impulsen te geven. Zo verlieten Amin Younes en Lasse Schöne het veld voor jeugdexponenten Pelle Clement (20) en Frenkie de Jong (19). De gemiddelde leeftijd van de Amsterdammers kwam daarmee op 20,8 jaar, wat het jongste Ajax ooit in Europa betekende.

Ook na deze verjonging bleef Ajax de baas in de ArenA. Panathinaikos toonde zich ook in de slotfase een gewillig slachtoffer en mocht van geluk spreken dat er niet meer werd gescoord door de thuisploeg. Desondanks betekent de 2-0 zege voor Ajax dat het de groepswinnaar is in poule G van de Europa League. De laatste wedstrijd tegen Standard Luik zal dan ook gaan om des keizers baard. Panathinaikos is uitgeschakeld.

Door: Joey Knobben

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner