24.11.2016 22:55

AZ pakt de eerste winst en doet goede zaken

Wout Weghorst (r.) heeft zojuist de opeinngstreffer gescoord tegen Dundalk FC en neemt de felicitaties in ontvangst van Muamer Tanković (r.). (24-11-2016)

AZ heeft zichzelf een goede dienst bewezen door donderdagavond met 1-0 van Dundalk FC te winnen. Wout Weghorst opende de score al vroeg in de wedstrijd. Door de overwinning van de Alkmaarders klimmen zij naar de tweede plaats in de groep. Met nog één wedstrijd te gaan heeft AZ plaatsing voor de volgende ronde in eigen hand.

AZ wist van tevoren dat er gewonnen moest worden, wilde de ploeg van John van den Brom nog aanspraak maken op overwintering in de Europa League. AZ begon dan ook energiek aan de wedstrijd. Vanaf het eerste fluitsignaal bespeelde AZ voornamelijk de helft van de tegenstander. Binnen tien minuten kwam de ploeg van Van den Brom op voorsprong. Na een afgeslagen corner werd de bal vanaf de zijkant opnieuw ingebracht door Stijn Wuytens. Na zeer slecht verdedigen van Dundalk, kwam de bal plots voor de voeten van AZ-aanvaller Weghorst. De lange spits aarzelde niet en schoof de bal met zijn rechter onder Dundalk-doelman Gary Rogers door.

Pas na twintig minuten nam Dundalk het initiatief over van de ploeg uit Alkmaar. Echt gevaarlijk werden de Ieren echter niet. Ciarán Kilduff, de aanvaller die in het duel in Alkmaar verantwoordelijk was voor de gelijkmaker, kon tot twee keer toe een bal op het Alkmaarse doel koppen, maar zijn inzetten gingen over en naast. AZ kwam in de eerste helft verder niet in de problemen en creëerde zelf ook niet veel.

Een kwartier na rust kreeg AZ de uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Na een goed lopende aanval kwam de bal voor de voeten van Weghorst, die nog net de punt van zijn voet de bal kon inschieten. Doelman Rogers stond echter goed opgesteld en wist de inzet van Weghorst te keren. Ook Rienstra kreeg een goede kans om de score uit te breiden, maar wederom was het de Rogers die redding bracht. In de slotfase kwam AZ nog onder druk te staan van de thuisploeg. Rochet verkeek zich nog bijna op een lob van Ronan Finn, die net naast ging. Toch wist AZ de belangrijke drie punten te pakken.

Door de overwinning van AZ op Dundalk hebben de Alkmaarders overwintering in de Europa League in eigen hand. Het staat momenteel op de tweede plaats in groep D. Op 8 december speelt AZ in eigen huis tegen groepswinnaar Zenit St. Petersburg. De ploeg uit Rusland won eerder op de donderdagavond van Maccabi Tel Aviv. Mocht AZ verliezen of gelijkspelen tegen Zenit St. Petersburg, dan is het afhankelijk van het resultaat uit het andere duel op 8 december: Maccabi Tel Aviv – Dundalk FC.

Door: Thomas Mulder