13.12.2016 22:47

H'veen in extremis voorbij IJsselmeervogels

Reza Ghoochannejhad viert zijn winnende doelpunt voor sc Heerenveen tegen IJsselmeervogels in de KNVB beker. (13-12-2016)

SC Heerenveen kan opgelucht ademhalen na een zware KNVB bekeravond op bezoek bij het dappere IJsselmeervogels. De Derde Divisionist hield de nummer vier van de Eredivisie lange tijd op de 'nul' in de achtste finale, maar bezweek in de slotfase: 0-1.

De eerste helft leverde sc Heerenveen niet waar het op gehoopt had. Bij de Friezen kregen spelbepalers Sam Larsson, die afgelopen weekeinde nog werd verkozen tot Voetbal.com Speler van de Week, en Stijn Schaars rust en dat was te zien aan het optreden van de ploeg. Heerenveen speelde niet met de flair en creativiteit die de ploeg zo kenmerkt in de eerste seizoenshelft en creëerde zelfs amper mogelijkheden.

De beste kansen kwamen voort uit dode spelsituaties. Caner Çavlan raakte de paal met een vrije trap vanuit een lastige hoek naast de zestien en Pelle van Amersfoort vergat een rebound binnen te lopen nadat doelman Raymon van Emmerik een vrije trap van Arber Zeneli losliet. Aan de andere zijde was IJsselmeervogels zo nu en dan dreigend in de tegenstoot via de sterke aanvallers Sherwin Grot en Ali Akla.

Ook na de thee wist Heerenveen slechts spaarzaam dreigend te worden. IJsselmeervogels hield haar verdediging compact, terwijl de offensieve spelers van de Spakenburgers veel energie staken in de spaarzame tegenstoten. Deze tegenstoten waren geregeld ook zeer dreigend, maar telkens ontbeerde het aan een goede laatste pass. Lang zag het er dan ook naar uit dat een verlenging uitkomst moest gaan bieden.

Daar dachten ze bij Heerenveen echter anders over. Met Larsson als invaller ging de ploeg in de slotfase op jacht naar de 0-1 en deze viel in de 88e minuut. De Zweedse buitenspeler wist een hoekschop midden voor het doel te leggen en deze werd binnen gelopen door Reza Ghoochannejhad. Nadien hadden 'de Rooien' niet meer de tijd om de geleden schade te herstellen, waardoor Heerenveen zich meldt bij de laatste acht van het KNVB bekertoernooi.

Door: Joey Knobben