14.12.2016 21:50

AZ boekt moeizame zege tegen taaie amateurs

Derde divisionist ASWH heeft woensdagavond behoorlijk wat tegenstand kunnen geven aan AZ in de achtste finale van de KNVB beker. Uiteindelijk besloten de Alkmaarders de stand in de laatste minuten pas op 2-0.

Vanaf minuut één was AZ de betere ploeg in het AFAS Stadion, maar het verdedigend spelende ASWH wist de Alkmaarders lang van echt grote kansen af te houden. Veel verder dan hier en daar een speldenprikje uitdelen aan de amateurs kwam de huidige nummer vijf van de Eredivisie niet. De eerste echt grote kans was uiteindelijk zelfs voor de bezoekers, die na ruim een halfuur spelen gevaarlijk waren uit een corner. Aanvoerder Jesper van den Bosch was dichtbij met een kopbal, maar AZ-debutant Jeremy Helmer was belangrijk op de doellijn.

Vlak voor rust kwam AZ toch op voorsprong. Het had lang nodig om de ban te breken, maar met dank aan goalgetter Robert Mühren viel toch de bevrijdende openingstreffer. Hij controleerde een voorzet van Muamer Tanković en schoot de bal op fraaie wijze in de kruising, daarmee ASWH-doelman Stef Doedée kansloos latende. Hiermee had de ploeg van John van den Brom toch de gewenste voorsprong op zak in de rust.

In de tweede helft lukte het AZ maar niet om afstand te nemen van de amateurs, die naarmate de wedstrijd vorderde eigenlijk steeds meer vertrouwen kregen. De derde divisionisten creëerden een aantal verraderlijke momenten voor het doel van de Alkmaarders, die toch enigszins teleurstelden. Een kwartier voor tijd kreeg het wel een grote kans om een definitief een slot op het duel te gooien, maar Fred Friday mikte op de paal.

In de slotfase stichtte ASWH hier en daar nog wat gevaar, maar de amateurs konden geen doelpuntje meepikken. Toen het absolute slotoffensief moest beginnen, was het toch beslist. Fred Friday, die toch geen geweldige wedstrijd kende, zorgde voor de 2-0. Hij benutte een rebound en besloot de eindstand daarmee op deze ietwat magere marge.

Hoe moeizaam ook, is AZ dus door naar de kwartfinale van de beker, als gevolg van drie relatief makkelijke lotingen. Net als de wedstrijd als tegen FC Emmen in de vorige ronde zullen de Alkmaarders deze wedstrijd zo snel mogelijk willen vergeten. Dat geldt niet voor ASWH, dat zich in de eerste achtste finale in de clubhistorie zeer moedig heeft opgesteld. De Ambachters zullen mooie herinneringen blijven bewaren aan deze wedstrijd.

Door: Nino Vermeulen