19.12.2016 15:16

Britse voetbalbonden bestraft voor 'poppy's'

Wereldvoetbalbond FIFA heeft onverbiddelijk gereageerd op het besluit van enkele Britse voetbalelftallen om via het dragen van een rouwband met een klaproos ('poppy') eer te betonen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Engeland kreeg een boete van 45.000 Zwitserse franc (42.000 euro), Schotland en Wales moeten 20.000 franc (18.700 euro) betalen, Noord-Ierland 15.000 franc (14.000 euro).

De FIFA oordeelde dat het dragen van de 'poppy' het gebruik van een politiek symbool is en dat is tegen de regels. De wereldvoetbalbond had de nationale bonden vooraf aan de kwalificatiewedstrijden en de vriendschappelijke interlands rond 11 november gedreigd met boetes en zelfs puntenaftrek als ze het symbool zouden dragen. Op die dag herdenkt Groot-Brittannië de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Het is voor veel Britten al jaren gebruikelijk om dat met een opgespelde klaproos te doen.

De bonden zijn niet alleen bestraft voor het tonen van de poppy door de elftallen maar ook doordat de supporters het symbool droegen.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner