23.12.2016 10:10

Jongste speler (15) sinds 1937 in de Serie A

Pietro Pellegri heeft donderdagavond een stokoud record geëvenaard. De pas vijftienjarige spits maakte tijdens de competitiewedstrijd tegen Torino zijn debuut in het voetbal, sinds 1937 stond er geen speler zo jong als Pellegri binnen de lijnen tijdens een officieel duel.

De aanvaller was 15 jaar en 280 dagen oud toen hij in de 88e minuut in het veld kwam bij een 1-0 achterstand voor Genoa CFC. Het is voor het eerst dat een voetballer uit het geboortejaar 2001 minuten maakt in één van de vijf grote competities in Europa. In Italië is het sinds 1937 niet meer voorgekomen dat een vijftienjarige speler minuten maakte in een officiële wedstrijd, toentertijd was Amedeo Amadei de jongeling, hij kwam uit voor AS Roma.

In Nederland staat het record ook op vijftien jaar oud, in 1959 was Wim Kras 15 jaar en 290 dagen oud toen hij voor FC Volendam zijn debuut maakte op het hoogste voetbalniveau. Dit seizoen kende de Eredivisie ook een primeur, toen Doğucan Haspolat minuten maakte tegen Feyenoord. Hij was hiermee de eerste voetballer geboren na 1999 dit minuten maakte in de Eredivisie.