04.01.2017 15:00

Hoe presteren beloftenteams Eredivisie-clubs?

In Nederland zijn ook de competities van de beloftenteams van Eredivisie-clubs halverwege. De achttien ploegen komen uit op verschillende niveaus. Een mooi moment om daarom eens te kijken hoe de talenten presteren in de verschillende competities.

Jupiler League (Ajax, PSV, FC Utrecht)
Jong Ajax en Jong PSV draaien al enkele seizoenen mee in de Jupiler League, maar voor Jong FC Utrecht is het de eerste keer. De Domstedelingen zijn erachter gekomen dat er in de Jupiler League wat anders wordt gevraagd dan in de beloftencompetitie. FC Utrecht moest vijf wedstrijden wachten op een overwinning, waarna het met 3-0 te sterk was voor Fortuna Sittard. FC Utrecht roeit met de riemen die het heeft en kan af en toe gebruikmaken van spelers uit het eerste elftal. Zo deed Nacer Barazite al eens mee met de jongelingen. Jong FC Utrecht heeft zeventien punten uit negentien duels.

Jong Ajax en Jong PSV draaien bovenin de Jupiler League mee en legt de favorieten voor promotie het vuur aan de schenen. De Eindhovenaren legden zelfs al beslag op een periodetitel. Het bleef de eerste negen wedstrijden ongeslagen, maar de laatste tijd zijn de resultaten wisselvalliger. Dat komt onder meer omdat er minder spelers uit het eerste meedoen. Jong Ajax gaat in de Jupiler League de concurrentie aan met koploper VVV-Venlo en laat wekelijks zien over geweldige talenten te beschikken met onder anderen Abdelhak Nouri en Matthijs de Ligt. De Amsterdammers staan niet voor niets tweede.

Jong Ajax (2e - W12, G3, V4 – 39 punten)
Jong PSV (5e – W9, G5, V5 – 32 punten)
Jong FC Utrecht (17e – W4, G5, V10 – 17 punten)

Tweede Divisie (AZ, Sparta, Vitesse, FC Twente)
In de nieuwe Tweede Divisie kregen dit seizoen vier beloftenelftallen de kans om zich verder te ontwikkelen. Jong AZ, Jong FC Twente, Jong Vitesse en Jong Sparta Rotterdam hadden daar op basis van de resultaten in de beloftencompetitie recht op. Voor de ene club valt die 'promotie' beter uit dan de ander. Jong AZ presteert veruit het beste met de eerste positie. De Alkmaarders blijken een klasse apart. Die ploeg staat bovenaan en verloor nog maar twee wedstrijden. Bovendien lijken zich met onder meer de vijftienjarige Myron Boadu grote talenten aan te dienen.

De andere clubs zijn in het rechterrijtje van de Tweede Divisie te vinden. Jong Sparta Rotterdam staat twaalfde en heeft daarmee aansluiting bij de nummer negen (Spakenburg) van de competitie. Jong Vitesse staat met negentien punten net boven de degradatiestreep en Jong FC Twente presteert veruit het slechtst. Door de bestuurlijke problemen moesten zij op het allerlaatste moment een ploeg samenstellen en dat is vooralsnog geen succes gebleken. De beloftenploeg uit Enschede wist pas twee wedstrijden te winnen.

Jong AZ Alkmaar (1e - W12, G4, V2 – 40 punten)
Jong Sparta Rotterdam (12e - W5, G6, V7 – 21 punten)
Jong Vitesse (14e - W7, G1, V9 – 19 punten)
Jong FC Twente (18e - W2, G4, V12 – 10 punten)

Derde Divisie Zaterdag (FC Groningen)
Jong FC Groningen is de enige ploeg die uitkomt in de Derde Divisie in Nederland. Zij grepen net naast promotie naar de Tweede Divisie. Door prestaties van de verschillende jeugdelftallen ging die plek naar FC Twente. FC Groningen doet vooralsnog alleraardigst mee in de Derde Divisie en laat met een negende notering zien thuis te horen op dat niveau. De laatste drie wedstrijden voor de winterstop gingen echter allemaal met 2-1 verloren. Met Jong FC Volendam (6e) en Jong Almere City (17e) heeft Groningen te maken met twee beloftenelftallen van Jupiler League-clubs. FC Lisse is de koploper met 39 punten uit achttien duels.

Jong FC Groningen (18e - W6, G5, V7 – 23 punten)

Reservecompetitie Poule A (sc Heerenveen, Feyenoord, Heracles, Excelsior, ADO, Roda JC)
De rest van de beloftenploegen van eredivisionisten namen afgelopen zomer bewust de beslissing om niet tussen de andere amateurploegen uit te komen. Zij spelen daarom samen met de beloftenteams van Jupiler League-clubs in een onderlinge competitie, die verdeeld is in Poule A en Poule B.

In Poule A gaat op dit moment Jong sc Heerenveen met zestien punten ruim aan kop. De Friezen hebben een voorsprong van vijf punten op achtervolgers Jong NAC Breda en Jong Feyenoord. De middenmoot bestaat uit Jong Heracles Almelo, Jong SBV Excelsior en Jong SC Cambuur. De onderste twee ploegen (Jong ADO Den Haag en Jong Roda JC) kunnen zich echter nog bij de middenmoot voegen. Zij hebben een duel minder gespeeld. ADO komt bij een zege op Roda vierde te staan en Roda JC gedeeld vijfde.

Jong SC Heerenveen (1e - W5, G1, V1 - 16 punten)
Jong Feyenoord (3e – W3, G2, V2 - 11 punten)
Jong Heracles Almelo (4e – W3, G0, V4 - 9 punten)
Jong SBV Excelsior (5e – W2, G2, V3 - 8 punten)
Jong ADO Den Haag (7e – W2, G1, V3 - 7 punten)
Jong Roda JC (8e – W1, G2, V3 - 5 punten)

Reservecompetitie Poule B (Willem II, NEC Nijmegen, PEC Zwolle, Go Ahead Eagles)
In Poule B is Jong NEC Nijmegen op dit moment de trotse koploper. De Nijmegenaren hebben slechts één keer gelijkgespeeld en zes wedstrijden gewonnen. Jong Fortuna Sittard volgt op vier verliespunten achterstand, waardoor NEC weinig bedreiging kent. Jong Willem II staat op een vierde plek, met evenveel punten als nummer vijf Jong PEC Zwolle. Jong Go Ahead Eagles staat in deze groep van de Eredivisie-ploegen het laagst met een zesde plek en zeven punten. Opvallend is dan ook de tweede en derde plek voor Fortuna Sittard en Jong Helmond Sport, waarvan het eerste uitkomt in de Jupiler League.

Jong NEC Nijmegen (1e – W6, G1, V0 – 19 punten)
Jong Willem II (4e – W2, G3, V2 – 9 punten)
Jong PEC Zwolle (5e – W3, G0, V4 – 9 punten)
Jong Go Ahead Eagles (6e – W2, G1, V4 – 7 punten)

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner