21.01.2017 20:22

Sparta haalt verdiend punt binnen bij AZ

AZ is zaterdagavond niet verder gekomen dan een gelijkspel in het thuisduel met Sparta Rotterdam. De bezoekers deden niet onder van de Alkmaarders en liepen dankzij een treffer van Mathias Pogba met een punt weg.

Sparta kwam als duidelijke underdog naar het AFAS Stadion, maar daar was in de eerste helft niets van te merken. De Rotterdammers zetten AZ goed onder druk en stonden eigenlijk constant op de helft van de tegenstander, met of zonder balbezit. De ploeg van Alex Pastoor creëerde dan ook een aaneenrijging van goede mogelijkheden, maar was net niet scherp genoeg in de afronding. Sergio Rochet werd maar heel zelden écht in de problemen gebracht.

Aan de andere kant had Roy Kortsmit beter een Donald Duckje mee kunnen nemen. AZ kwam eigenlijk niet in de buurt van het Spartaanse doel. De Alkmaarders hadden geluk dat ze na een donderpreek van John van den Brom weer opnieuw mochten beginnen in de tweede helft. Daarin kwam het gelijk een stuk beter uit de startblokken; het begon hier en daar wat kansen te creëren en hield in ieder geval Sparta van de eigen helft.

Dat betaalde zich binnen tien minuten in de tweede helft uit. Een vrije trap van Muamer Tanković vanaf de zijkant belandde op het hoofd van Derrick Luckassen, die uitstekend binnen kopte en daarmee de bevrijdende en eigenlijk onterechte 1-0 op het scorebord zette. AZ was direct daarop ook een enkele keer in de buurt van een definitieve beslissing, maar daar kwam het niet van.

Daarna begon Sparta weer wat meer de aanval op te zoeken. Twintig minuten voor tijd kreeg het de grootste mogelijkheid tot dan toe. Calero legde de bal na een goede actie af op Thomas Verhaar, die de bal ineens richting de verre hoek schoof. Tot frustratie van de Spartanen belandde de bal op de paal. Zo moest het aankomen op de slotfase voor de Rotterdammers.

Daarin viel toch nog de terechte gelijkmaker voor Sparta. Vijf minuten voor tijd was invaller Pogba verantwoordelijk voor de 1-1, na een uitstekende voorzet van Paco van Moorsel. Het broertje van hoefde alleen Ridgeciano Haps aan de kant te zetten om de bal in een open doel te kunnen koppen. Zo liep Sparta toch nog met een punt weg uit het AFAS Stadion, ondanks een uiterst slotoffensief van de thuisploeg.

AZ verzuimt met het gelijke spel naar de vierde plek in de Eredivisie te stijgen. In de negende thuiswedstrijd van het seizoen is dit nog maar het veertiende punt voor de Alkmaarders, waardoor er langzamerhand toch een soort thuisvloek ontstaat. Sparta mag zich uiteindelijk gelukkig prijzen met het punt. Vooraf had het daar zeker voor getekend, en de ploeg van Pastoor kon wel een positief resultaat gebruiken.

Door: Nino Vermeulen