27.01.2017 09:33

Eigenaar meldt naamsverandering van Steaua

De eigenaar van de Roemeense topclub Steaua Boekarest heeft aangekondigd dat de club gedwongen de clubnaam moet veranderen. Volgens de officiële lezing gaan de Roemenen verder als FC Sport Boekarest.

De situatie van Steaua Boekarest is ingewikkeld, zeker sinds het moment dat de club in private handen kwam in 1998. De topploeg uit Roemenië werd door het leger opgericht, toen Roemenië nog een communistisch land was. Toen dat veranderde, werd er naar een oplossing gezocht voor Steaua Boekarest, dat niet meer in handen mocht zijn van de staat. De club werd opgekocht en kwam enkele jaren in handen van Gigi Becali, die de splitsing met de staat en het leger definitief maakte.

De naam, het logo en de historie van Steaua Boekarest bleven echter in verband staan met het Roemeense leger, wat de afgelopen jaren voor verhitte discussies zorgde tussen het land en Becali. De rechter heeft nu bepaald dat Steaua Boekarest de clubnaam moet veranderen en legde de huidige nummer twee van de competitie een torenhoge boete op van veertig miljoen euro, vanwege jarenlang onrechtmatig gebruik van clubnaam en logo.

"We gaan verder als Sport Boekarest, maar geen supporter zal onze club zo noemen. Wij blijven voor altijd Steaua", is Becali treurig maar strijdvaardig. De torenhoge boete van veertig miljoen euro vormt echter een groot probleem, want dit kan Steaua Boekarest niet zomaar betalen. Hierdoor lijkt de ploeg een verplichte degradatie naar het vierde voetbalniveau van Roemenië te moeten maken. Overigens heeft het leger al aangegeven dat het een herstart wil maken met een nieuw Steaua Boekarest.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner