02.02.2017 21:57

Kameroen pakt laatste finaleplek Afrika Cup

De finale van de Afrika Cup 2017 gaat tussen Egypte en Kameroen. Laatstgenoemde land won donderdagavond met 2-0 van Ghana door een doelpunt in de tweede helft van Michael Ngadeu-Ngadjui. Egypte had de avond daarvoor al Burkina Faso uitgeschakeld, door de strafschoppenserie beter te nemen.

Ghana en Kameroen waren lang aan elkaar gewaagd en lang leek de wedstrijd op een verlenging af te stevenen. Twintig minuten voor tijd profiteerde Ngadeu-Ngadjui echter van geschutter in de defensie van Ghana, waar Christian Atsu, oud-speler van Vitesse, de hele wedstrijd speelde. Doelman Razak Brimah tastte bij een vrije trap van Kameroen mis doordat een eigen verdediger de bal verlengde, Ngadeu-Ngadjui kon de bal vervolgens vanuit een moeilijke hoek inbrengen.

De Ghanese superster Asamoah Gyan werd direct na het doelpunt ingebracht, maar de komst van de topscorer mocht niet baten. Gyan werd op de bank gehouden omdat hij eigenlijk te geblesseerd was om te spelen. Het bleef een spannende slotfase, totdat Christian Bassogog vlak voor tijd de 2-0 maakte, waardoor Kameroen over enkele dagen tegenover Egypte in de finale van de Afrika Cup staat. Egypte is recordkampioen van het toernooi, met zeven overwinningen, Kameroen pakte vier keer de beker.

De eindstrijd in de Afrika Cup wordt 5 februari afgewerkt.