05.02.2017 21:54

Aboubakar bezorgt Kameroen Afrika Cup-zege

De Afrika Cup 2017 is zondagavond gewonnen door Kameroen. Egypte stond lang op voorsprong, maar een gelijkmaker van Nicolas N'Koulou en een prachtige treffer van Vincent Aboubakar in de slotfase bezorgde Kameroen de finalewinst.

Egypte kwam de finale in als licht favoriet, zichzelf bewijzende als verdedigingsmachine in eerdere fases van het toernooi. Met één tegendoelpunt in vijf wedstrijden was er genoeg vertrouwen in de defensie voorafgaand aan de eindstrijd tegen Kameroen. Dat bewees het ook in de eerste helft, waarin een opbouwend Kameroen maar niet langs de sterke Egyptische verdediging kwam. De Ontembare Leeuwen hanteerden een te laag tempo.

Egypte, dat loerend op de counter speelde, kwam wel tot enkele kansen.  Al in de tweede minuut creëerden de Noord-Afrikanen de eerste grote kans van de wedstrijd. Abdallah El Said kreeg zeeën van ruimte om tot een schot op doel te komen binnen het strafschopgebied, maar zijn inzet werd gekeerd door Joseph Ondoa. Twintig minuten later was het wel raak voor Egypte. Mohamed Elneny, een twijfelgeval voor deze finale, werd eveneens helemaal vrijgelaten en profiteerde daar dankbaar van. Hij versloeg Ondoa in zijn korte hoek en opende daarmee de score.

In het restant van de eerste helft wist Egypte zijn voorsprong goed te consolideren, waardoor het in de tweede helft moest gebeuren voor Kameroen. Met het inbrengen van Vincent Aboubakar werd het spel al een stuk directer en dreigender. Na een klein uur spelen resulteerde dat dan ook in de gelijkmaker voor de Kameroeners. Nicolas N'Koulou, die door een vroege blessure van Adolphe Teikeu inviel, kopte binnen op aangeven van Benjamin Moukandjo en zette beide ploegen weer naast elkaar.

Ook na de gelijkmaker was het Kameroen dat aanviel, terwijl Egypte voor het eerst in het toernooi defensief ietwat zwak oogde. De groenhemden bleven druk zetten op de Egyptische defensie en gingen tot het gaatje om het voortijdig te beslissen. En dat lukte in de 88ste minuut. Aboubakar, net als N'Koulou invaller, besliste op heerlijke wijze de finale voor Kameroen. Hij creëerde op prachtige wijze de ruimte om de bal langs Essam El Hadary te volleren. Van deze 1-2 kon Egypte niet meer bekomen.

Kameroen neemt met de zege revanche op de finale in 2008, toen Egypte met 1-0 won in de Afrika Cup-finale. Na zeges in 1984, 1988, 2000 en 2002 bekroont Kameroen zich hiermee voor de vijfde keer tot beste van Afrika.

Door: Nino Vermeulen